Dacina torta

2 Replies

Torte
Dacina torta

Dacina torta

Potreban materijal:

10 jaja
1L mleka
400gr čokolade za kuvanje
600g margarina ili maslaca
1kg šećera
200gr šećera u prahu
10 kašika brašna
1 kašika alkoholnog sirćeta

Kora:

5 belanaca (koja su bila na sobnoj temperaturi) umutiti sa 10 kašika šećera, na kraju dodati 1 kašiku alkoholnog sirćeta. Sušiti koru na 120C oko 1,5h. Potrebno je ispeći 2 ovakve kore.
Napomena: Mogu se umutiti i sva belanca od jednom, i onda se kora peče u plehu od električnog šporeta, pa se kasnije ispečena podeli na dva dela, kako bi se dobile dve kore.

Fil:

10 žumanca umutiti sa 10 kašika šećera i 10 kašika brašna. Dodati u litar vrelog mleka i kuvati dok se ne zgusne i napravi fina kašica. Ohladiti masu. Posebno umutiti 500g margarina ili maslaca sa 200gr šećera u prahu penasto, u to kašiku po kašiku dodavati ohlađeni fil neprestano mešajući. Dobro izmešati obe mase. I to je gotov fil. Gotov fil podeliti na dva dela. U jedan deo staviti 200gr otopljene čokolade. Drugi deo ostaje nepromenjen.

Čokolada topljena:

U maloj šerpici otopiti 100gr margarina ili maslaca sa 200gr čokolade. Dobro izmešati, malo prohladiti da bude tečno a da nije vrelo, da dobije gustinu. Onda odmah filovati.

Filovanje:

Kora + otopljena čokolada (pa staviti u frizider 10 min) + žuti fil + otopljena čokolada + frizider (10 min) + čokoladni fil + otopljena čokolada + odmah druga kora da se zalepi (nema frizider) + otopljena čokolada + frizider (10min) + žuti fil + otopljena čokolada + frizider (10 min) + crni fil + otopljena čokolada + frizider (10min) + šlag.

Staviti u frizider da se dobro ohladi i stegne pre sečenja.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

  1. Gaga Post author

    Torta je veličine pleha od električnog šporeta. One novije varijante, pošto su ti plehovi veći. Sigurno izađe 40 parčeta, ako ne i više.
    Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.