Srpske špagete

Comment

Gosti kuvaju za vas Testenine

Recept poslao Konstantin

Mnogima se od samog pomena reči „srpski“ diže kosa na glavi ali ja za ovo jelo nisam našao bolji naziv. Zašto? Zato što svaka prosečna srpska porodica ima u svako doba namirnice potrebne za njegovu pripremu, a i brzo se sprema. Dakle, za četiri osobe ili prosečnu porodicu, potrebno je:

-crni luk, dve glavice
-svinjsko srednje mleveno meso, 400gr
-paradajz, dva komada
-domaći sir, 200gr
-špagete, 500gr (jedno pakovanje)
-standardni začini, zejtin, malo brašna

Elem, crni luk iseckati na sitne kockice i pržiti na ulju u kakvom povećem tiganju na umerenoj vatri uz mešanje (ne dupetom već varjačom). Kad malko porumeni, dodati mleveno meso, i produžiti sa mešanjem tako da se ne zgrudva usled dinstanja. U međuvremenu dva paradajza bućnuti na kratko u sud sa ključalom vodom (blanširati), tako će im koža popucati i lako se oljuštiti, zatim ih tako očišćene od kože i peteljke iseći na kockice i dodati u luk i meso. Ukoliko je takvo doba godina da nemate paradajz a onaj nevremeni ima ukus plastike, možete dodati paradajz pire (ima da se kupi) jednu dobru supenu kašiku ili malo legendarnog pardajza iz flaše koji mame i babe kuvaju u ranu jesen do besvesti. Začiniti začinom Ce, biberom i origanom i dinstati. Kad se masa ukrčka naliti vodom (oko pola litra) i ostaviti da se kuva. Ovo bi bila jednostavna osnova za sos koji uvek ispadne ukusno, a u nju u početku zajedno sa lukom možete dodati sitno seckane pečurke (one koje volite, najbolje sveže), slaninicu, suvo meso, ili ljutu papričicu, takođe na sitne kockice. Izbor dodataka je vaš i vašeg frižidera.

E, dok se sos kuva, u veliku šerpu sipati do pola vode, kašičicu soli i malo ulja, ako imate može i maslinovog. Kad to proključa, turiti špagete i kuvati uz mešanje onoliko koliko piše na pakovanju. Ukoliko ne piše, u načelu za kuvanje testenina kao što su špagete ili makarone je potrebno petnaest minuta. Kad su špagete kuvane, sklonite ih sa vatre da odstoje još pet minuta u vrućoj vodi, pa ih procedite kroz đevđir (to je ogromna cediljka, da li se i kod vas tako zove?) i dobro ih isperite hladnom vodom, zatim sipajte malo ulja i dobro izmešajte da se razdrmaju. To se radi da se ne bi slepile i napravile na odvratnu testastu masu.

Dok ste se vi baktali sa špagetama, mesce se skuvalo i sos je poprimio ukus, za svaki slučaj probati. Sada sledi zgušćivanje sosa koje možete tradicionalno izvesti zaprškom. U mali tiganj upržite jednu supenu kašiku brašna na ulju, kad ga sklonite sa vatre dodajte malo aleve paprike, promešajte pa sipajte u sos takođe uz mešanje da se ne zgrudva. I na tišoj vatri da ne eksplodira. Posle zaprživanja ostaviti još petnaest minuta da krčka kako bi se sve sjedinilo i to je to. Ukoliko vas mrzi da pržite zapršku, sos možete zgustiti i sa par kašika instant krompir pirea (magi, minut…).

Sos ne sipati nipošto preko svih špageta već servirati pojedinačne porcije; špagete preliti sosom, namrviti malo domaćeg sira i ukrasiti grančicom ruzmarina, majčinom dušicom ili kakvom drugom tipičnom srpskom travkom. Piti dvolitarsko pivo, otmena vina nisu za ove špagete mada ne isključujem tu mogućnost, to je stvar vašeg izbora. Ako se prejedete, popijte čaj od nane i lezite dok ne prebrekćete. Usput možete gledati neki dobar film ili češkati bračnog ili devojačko-momačkog druga. Ako voli.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.