Burek od gotovih kora

4 Replies

Gosti kuvaju za vas Slane pite i gibanice
Burek od gotovih kora

Recept je poslao „Konstantin“

Fotografije – autor bloga Dragana Pušica

Burek od gotovih kora

Zna se kako se pravi burek, ali ko će se, u ovo sumanuto vreme, zanositi razvlačenjem kora i pritom napraviti popriličan haos. Znači ovaj nije kao pravi ali je nešto najpribližnije njemu. I sasvim je u redu. Šta nam treba?

Potreban materijal:

-Gotove (kupovne) kore 0,5kg
-Domaći sitan sir 0,300kg
-Prašak za pecivo 2 kesice
-Ulje
-Tepsijica za burek ili bar neka slična, prečnika oko 26 centimetra

Burek od gotovih kora

Priprema:

U manju šerpu sipati oko dva decilitra vode i malo zejtina po želji, sačekati da prokuva, skloniti sa vatre pa dodati dva praška za pecivo i dobro ih razmutiti. Tepsiju namazati zejtinom, pa staviti jednu koru tako da u tepsiji bude samo njen ugao a ostatak na stolu. Isto to uraditi s još tri kore samo da njihovi ostatci budu na suprotnoj strani od prve. Takođe na stolu. Uzeti koru, zgužvati je i staviti u tako pripremljenu tepsiju, zatim je preliti ravnomerno tečnošću iz šerpe, par supenih kašika, namrviti sir, takođe ravnomerno. Domaći sitan sir je obično mekan, ukoliko nije dodajte malo vode i izmesite da omekša. Ukoliko nemate domaći sir, ili bilo koji sitan sir, možete izmesiti i fetu sa nešto njenog presolca (vode u kojoj stoji), to je sasvim pristojna varijanta. Zatim opet zgužvana kora, tečnost sa uljem i praškom za pecivo, pa sir. Tako dok se dobro ne napuni tepsija. Onda one krajeve što vire prebaciti preko i podvući naokolo, kao kad se, recimo namešta krevet pa se čaršav podvuče pod dušek. Opet poprskati uljopecivnom vodom, pa staviti preko još jednu rasklopljenu koru, bez sira, i podvući naokolo. Ako ostane neka kora umotajte u foliju i ostavite za drugi put. I to je to. Pecite na 250 stepeni sa donjim i gornjim grejačem, dakle uobičajeno, dok ne dobije zlatno rumenu boju. Oko 30 minuta. Po potrebi, prekriti alu folijom odozgo ako počne puno da gori.

Ako ste originalni i željni eksperimenata, pored sira možete dodati sitno seckanu ljutu papričicu, šunku, suvi vrat, kačkavalj, origano (pica burek), samo ne preterujte jer će se sve pretvoriti u gnjecavu testastu masu a to ne želimo.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

4 comments

  1. Gaga Post author

    Bilo kako bilo Konstantine, ja dobih obećanje da ću da probam ražnjiće uživo…
    a svastika kad obeća…ispunjava :)))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.