Slovenski đuveč

1 Reply

Glavna jela

Potreban materijal:

600g svinjetine od buta
200g pirinča
4 paprike
4 paradajza
1 veća glavica crnog luka
4 kašike ulja
1 struk celera
4 struka peršuna
so, kašičica aleve paprike, biber po ukusu

Priprema:

Isecite meso na kockice i propržite 1h u dubljoj šerpi na dobro zagrejanom ulju da se zarumeni sa svih strana. Sitno naseckajte luk i dodajte mesu. Promešajte i nakon 2 minuta dodajte alevu papriku. Promešajte i dolijte šolju tople vode. Posolite i pirjanite poklopljeno na tihoj vatri 30 minuta. Dodajte posle toga paprike, očišćene od semena i isečene na kockice i nastavite da pirjanite poklopljeno.
Nakon 15 minuta dodajte pirinač, promešajte i sipajte u posudu 6dl tople vode. Promešajte i čim se voda zapeni, izručite jelo u tepsiju i pecite u pećnici zagrejanoj na 160C. Kada pirinač upije polovinu soka, dodajte oljušten i na kockice isečen paradajz. Dodajte iseckan peršun, celer, biber i so i nastavite da pečete dok ne uvri sav sok. Servirajte u posudi u kojoj se jelo peklo.

slovenskiuve

Print Friendly, PDF & Email
loading...

1 comment

  1. grande

    Ovog leta sam nekako zaboravio na djuveč, imao on ovakvo ili onakvo prezime. I sada hteo, ne hteo ova klopa me vraća u rano detinjstvo, kada nije baš svaki dan bio sit dobre hrane. Ne kažem da smo gladovali, no i toga je bilo napretek. Medjutim za djuveč je uvek bilo dobrovoljaca a najčešće i materijala da se spremi ručak za dobrostojeće siromahe. Soli i bibera ljutog, aleve paprike i paradajza, babura paprike i luka belog il’ plavocrvenkastog u izobilju, a pirinča više no u Kini. Svinjetine mesnate, ili govedine rumene, mesečno jednom il’ još manje. Dakle, djuveča svaki drugi dan. Istina da se prizna, u dve prilike nedeljno neka druga hrana; ipak djuveč beše više od zakona Slovenskog, ili bilo kojeg drugog. Sve u svemu, čini mi se da je djuveč sa mesom danas obrok siromašnih bogataša, jer većma nam je prilika da si priuštimo za glavni obrok Djuveč Slovenski. U svakom slučaju, bilo mi je drago Gaga, što si me podsetila na ovaj ne samo naš specijalitet. Kako ga umemo pripremiti, nema nam ravnih odavde do zemalja Skandinavije, pa preko Rusije, sve do Sibira. Ajd onda pozdrav, ja idalje ostajem Grande.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.