Varivo sa bobom i mlevenim mesom

5 Replies

Glavna jela

Napomena: Kada pripremate bob, morate ga ostaviti preko noći da odstoji u hladnoj vodi, pa ga sutradan oljuštiti od korice koju ima. Ako kupujete očišćeni bob, onda ga ne treba potapati.

varivosabobomimlevenimmesom-1

Potreban materijal:

150gr boba
300gr mlevenog mešanog mesa
1 veća šargarepa
1 crvena paprika
1 struk praziluka
so, vegeta, mleveni biber u granulama
suva mirođija, aleva paprika
sveži peršun

Priprema:

Na ulju propržiti na kolutove isečenu šargarepu da se malo zarumeni, pa zatim dodati iseckani praziluk, takođe na kolutove. U poseban sud staviti bob i skuvati ga, vodeći računa da se ne raskuvaju zrna.
Sada u sud sa povrćem dodati mleveno meso, naliti sa malo vode i krčkati. Dodati sitno naseckanu papriku. Po potrebi dolivati sa malo vode da se ne bi lepilo. Posoliti. Dodati mirođiju i beli luk u granulama. Kada je bob skuvan, ocediti ga od vode i dodati u sud sa povrćem. Naliti sa vodom. Pred kraj dodati alevu papriku po želji i vegetu. naseckati sitno peršun pa dodati i njega.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

5 comments

  1. grande

    Pa vidi, to se kod mene u porodici odvajkada zvalo Babfőzelék! Ovo se, apsolutno sam siguran, može pripremiti na hiljadu načina. Sad bi moj otac, da je živ, rekao: Ma pusti način, važno je da je dobro pripremljeno, pomalo ljuto i da se može repete tražiti. A mislim da bi deda, njegov otac, dodao da ako danas već mora cepati drva, daj da ručak bude primeren obavljenom poslu. Ja bih još rekao da ljudi koji su bili kadri da menjaju svet, na svom jelovniku sigurno imali ovu hranu i za bogove i za ljude. A za kraj, kakve li slučajnosti: juče sam obedovao nešto jako nalik ovom obroku. U svakom slučaju, u Sabatkienzisu lepa jesen, A Grande baš uživa u njoj.

  2. Gaga

    # zihernadla…. moji ga seju svake godine u selu, tako da ga ja uvek imam 🙂
    obozavamo bob!!!

  3. makarone

    Ja u Novom Sadu isto ne mogu da nađem bob, ali sada sam videla u komentaru da ga imate u bašti. Kakva lepota, malo sam ljubomorna 😆

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.