Domaći kravlji sir

60 Replies

ČISTO DA SE ZNA Predjela i međujela
Domaći kravlji sir

Domaći kravlji sir

I tako…
Shodno da sam živela na selu jedan dobar deo svog života, trebalo mi je nekih 30 godina da se smislim da napravim svoj prvi sir.
A mogla sam ja i ranije, nije da nisam, samo me to nije toliko zanimalo, ili još bolje rečeno, imao je ko da ga pravi. Prvo moja baka, pa onda moja mama, meni je u svemu tome najslađe bilo kada moja baka muze krave, a ja stavim šolju pod vime, napunim je mlekom i u slast momentalno popijem. I sad volim da pijem „živo“ nekuvano mleko, sve sa penom, pa mi ostanu brkovi. I to radim svaki put kad mi se pruži prilika i odem u selo. Eeeeee, neke ljubavi iz detinjstva nikada neće moći da izvetre.
Moji su nekada na selu čuvali krave, koze i ovce, pa smo imali sir po želji – mešani ili ovako svaki zasebno. Uglavnom u felije, sitan su pravile po nekada. Volela sam da gledam kako ga prave, ali opet kažem, nikada me nije vuklo da i sama učestvujem u tome. Sada više moji ne čuvaju ništa, starci poumirali a moji mama i tata imaju druga zanimanja a i vreme je drugo. Ja sir uzimam za svoje kućne potrebe samo od tetke i strine, pošto mi je i iz detinjstva ostalo to da ne mogu da jedem sir od svakoga, tu sam na mog tatu.
I onda tako počnem danima da razmišljam o tome da bih volela da napravim svoj prvi sir. Pa dignem galamu i alarmiram selo da mi se momentalno pošalje mleko iz sela, tek pomuženo i tako ono stigne u 22h pre neki dan-ekspresno!
I onda ja krenem u misiju, ovako:

Da bi napravili sir, pored mleka, potrebna vam je i „maja“ ili sirilo (sirište). Ja sam ga našla u mini marketu, tako da verujem da nije problem da se nađe.
Imala sam 4l mleka na raspolaganju, pa sam na tu količinu dodala 2,5 kašike sirila. E sad, mleko se podliva za sir odmah kada se pomuze i temperatura bi trebala da bude oko nekih 35C, ali pošto je ovo mleko imalo putešestvije nekih 30km, logično je da se ohladilo i da sam ga malo podgrejala, na tu neku temperaturu. Ali svakako važno, ne kuvati ga. Mleko sam sipala u jednu plastičnu kofu, kada sam dodala sirilo, promešala sam ga, pokrila kuhinjskom salvetom i ostavila na toplo (pored radijatora) i tako ostavila do sutradan. Sutradan već oko podneva sam videla da je sirilo odradilo svoje i presipala sam sadržaj u cedilo, koje mora da bude nakvašeno, tj. mokro. To inače nije gaza, već platno, jako mekano i tanko, a dosta gušće nego gaza, totalno je neprovidno. Moraću da pitam mamu koje je to tačno platno.
Kada sam prebacila smesu u cedilo, stavila sam na pogodno mesto da se cedi i izađe višak surutke koju je pustilo.

Domaći kravlji sir>

Već negde uveče oko 22h prestalo je da se cedi, pa sam skinula i onda stavila u pogodan sud, pritisnula teškim predmetom, što je bitno i ostavila da se još cedi. Po potrebi se surutka koju otpusti prosipa, i sve tako dok ne vidite da više nema. Onda se cedilo polako i pažljivo skida da se oblik koji je sir dobio ne rasturi, ipak je to još uvek veoma mlad sir, i onda se po želji seče na željene parčiće ili felije. Sud u kome se stavlja sir se posoli prvo malo dole, poređaju se felije, pa se posoli i preko. Ako želite da imate mladi sir, onda ga staljate u frižider, a ako želite da sir provri ostavite ga na toplom. Od ove količine mleka meni je izašlo kilogram sira. Naravno, kada se sir pravi u većim količinama, i ako se pravi da bude provreo, najbolje je da se surutka koju je otpustio tokom procesa ne baca, već da se posle prelije i tako čuva jer se duže održi, a za ovako male količine to i nije tako bitna stavka.

Domaći kravlji sir

I na kraju šta reći, veoma sam zadovoljna svojim poslom i zadatkom koji sam sama sebi nametnula, i što je najvažnije. Moja deca su mi rekla da mi je sir mnogo lep, a meni zaista ne treba ništa više od toga, najvažnije je to da se njima dopao.

Domaći kravlji sir

60 komentara

 1. zlatanka

  Bas ste me pogodili sa pravljenjem siraU Beogradu ima da se kupi kozje mleko ,odnos mleka i maje se sigurno isti.Ako neko zna neka pomogne.Moglo bi se u sir dodavati vlasac ili neki drugi zacini

 2. Gaga Post author

  Zlatanka, odnos maje i mleka je isti. Što se tiče dodavanja začina, na to pitanje ne mogu da Vam dam odgovor, moji nikada nisu dodavali.

  1. Gaga Post author

   Draga Ana, verovatno da može, samo nisam baš sigurna kakvog bi na kraju kvaliteta bio. Najbolje je sir praviti od punomasnog mleka. Ja imam takvo iskustvo.

  2. Zoran

   Možda ste već i probali, ali, sir može da se pravi i od kupovnog meka. Kakva je razlika između takvog i sira od punomasnog mleka, ne znam, jer nemam priliku da nabavim punomasno mleko.

 3. Pingback: Giveaway – Božićno Grnetovo darivanje | Recepti

 4. [email protected]

  ovaj ti sir izgleda predobro, ali me zanima sta zoves sirilo..to je nekad moja mama radila ali posto zivim zemlji kojoj ima sve ali mi fali sir domaci , i morali mlijeko biti frisko ne moze li iz teterpakla…hvala unaprijed

  1. Gaga Post author

   Sirilo je ono na onoj slici što vidite, gde piše „Maja“. Ne znam kako bi se to zvalo tamo kod Vas, moraćete malo da pretražite na netu. Što se mleka tiče, najbolje je domaće i sveže, ali možete i sa onim kupovnim, samo sa što više mlečnih masti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>