Višnje na pirinču

2 Replies

Poslastice i kolači
Višnje na pirinču

Višnje na pirinču

Ovo je još jedna od onih starih poslastica, tako barem kažu :), ja sam recept našla u knjižici „Starinski kolači na sto načina“. Davno sam još htela da isprobam recept, ali ja sam jednostavno takva, lako se prebacim na nešto drugo. Definitivno više neću da kupujem kulinarske časopise i kuvare. I onda sam kod Eve videla nešto slično, što je uticalo na mene da recept ovaj put definitivno isprobam. Poslastica je veoma simpatična, ja barem pirinač kao slatkiš jedino kuvam kao klasičan sutlijaš, i ovo mi se jako svidelo. Interesantna slatkasto-kiselkasta kombinacija, odlična za prestojeće dane.

Potreban materijal:

1l mleka
kašika putera ili margarina
strugana kora od pola limuna
malo soli
200gr pirinča
4 kašike šećera (ja sam stavila 6, moji vole slatko) + 4 kašike
1 vanilin šećer
300gr višanja (ja sam koristila sad iz zamrzivača)
malo cimeta
dva zrna karanfilića
pola čaše crnog vina
pola kašike oštrog brašna
sok od pola limuna
1dl soka od višanja

Višnje na pirinču

Priprema:

Skuvati pirinač na mleku sa puterom, korom od limuna i malo soli. Na kraju pošećeriti i dodati vanilin šećer. Vruć pirinač hladiti u kuglofu, koji je predhodno pokvašen vodom. U međuvremenu kuvati sok od višanja sa cimetom, karanfilićem i 4 kašike šećera. U posebnom sudu umutiti brašno sa vinom i sokom od limuna. U kuvani sok od višanja dodati umućeno brašno i kad se ohladi preliti udubljenje u pirinču. Odozgo staviti višnje.
Napomena: Pošto su moje višnje bile iz zamrzivača ja sam ih kuvala sa sokom od višanja i ostalim sastojcima, nisam ih naknadno stavila.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.