Burek

19 Replies

Food blogosfera kuVarijacije Slane pite i gibanice
Burek

Burek

Umesiti testo od brašna, vode i soli (oko 1/2 kg brašna), meni je trebalo tačno 450gr, računajući i ono za posipanje radne ploče.

Podeliti testo na 5 loptica veličine šake.

Razviti loptice na jufke prečnika 15-ak cm.

Jufke slagati u šerpicu koja je prethodno do pola nalivena mešavinom ulja i masti u odnosu 1:1. Ja sam stavila 150ml ulja i 150ml rastopljene masti.

Posle pola sata jufke vaditi iz masnoće jednu po jednu i stavljati direkt na radnu ploču.

Na radnoj ploči rukama razvući testo. Krajeve razvući povlačeći testo u vazduhu.

Po prvoj kori posuti sir i preklapati svaki kraj prema sredini. Takvu koru odlažemo sa strane.

Sledeću jufku razvući kao prvu, posuti je sirom i na sredinu staviti onu prvu preklopljenu koru.

Preklapati na isti način kao i prvu.

Ovakav postupak se ponavlja sa svih 5 kora što znači da imamo koru u kori.

Tako pripremljen burek prebaciti u tepsiju i dodatno oblikovati, peći na 200C dok ne dobije zlatnu boju.

Burek

Ovo je fenomenalan recept! Oduševili smo se. Veoma ukusno i nešto što se sad kod nas pravi svaki treći dan :). Da vas ne buni, napravila sam ga ja prvi put još kada je objavljeno da je ovo tema za ovomesečnu igricu, gde jedan recept pravimo, isprobavamo i dajemo mišljenje o istom svi (naravno, koji to želimo). Ideju za sve ovo dala nam je Maja, ne znam kako ostali, ali ja baš uživam u ovome. Pa da krenem.
Zadatak nam je bio da napravimo ovaj burek, što je mene i dodatno oduševilo, pošto autora recepta znam lično, imala sam čast da uživam u njenom gostoprimstvu, pa koristim i ovu priliku da kažem da je Marija jedna veoma draga osoba, i fenomanelna kuvarica,a od skora je počela i porodični posao.

Burek

Ja sa pravljenjem ovog bureka nisam imala apsolutno nikakvih problema. Sve mi je išlo od ruke, ako samo zanemarim to da sam imala malo duže nokte, pa sam kore malo izbušila dok sam iz razvlačila, ali to nije ništa pokvarilo što se tiče onog krajnjeg utiska, a to je ukus, za koji opet kažem da je fenomenalan!

Print Friendly, PDF & Email
loading...

19 comments

  1. nlo

    Stvarno je recept savršen! svi koji smo ga pravili nam je uspio i najvažnije udomaćio se kod svih:)) Hvala Mariji još jednom na receptu! i tvoj je predivno ispao!!!

  2. grande

    Pošto sam pozvan na ručak, a to je sjajna stvar, jer nije mi uvek do kuvanja za jednu osobu, biću kratak.
    Spomenuo sam da ću sledećeg meseca na poklon dobiti nov štednjak (e Grande, Škotu jedan)! Dakle, rerna će proraditi i u prvih mesec dana ima da spremam klopu za koju je potrebna pećnica, tako, verujem, na red ima da stigne i burek sa svim i svačim što može u testo da stane. Eto, samo sam ovo hteo reći. Grande Vas pozdravlja i žuri se subotičkim ulicama na bicikli da stigne na zabadava ručak. 😀

  3. Nina

    super ti je ispao, jako mi je žao što i ja nisam ovaj mjesec sudjelovala, no ovaj burek ću praviti prvom prilikom dok budem imala malo vremena

  4. Branka

    Gaga, prekrasnan ti je burek :))
    Kada smo istrazivali tvoj blog odusevila sam se tvojim receptima za pite i bureke sa kupovnim korama,
    imas prekrasnih recepata, tako da kada sam otkrila ovaj nacin pravljenja kora posudila i nekoliko tvojih „stvarcica“.
    Hvala i tebi i Mamamaji :))

  5. Gaga Post author

    hvala vam…
    burek je svima ispao odlično kako sam videla, recept je stvarno mnogo dobar.

  6. kiki

    Pravila sam burek po ovom receptu.Napravila sam i jednu grešku-pustila sam jufke u ulju skoro sat vremena i onda su bile premekane,skroz su se izcepale.Odmah sam zamesila ponovo i radila tačno po receptu,burek je bio fenomenalan.

  7. mira

    odlicno izgleda , koliko vode dodati. Nemoj samo da mi odgovoris otprilike, da bude testo ovako ili onako.

  8. Gaga Post author

    miro, prvo izvinjenje što nisam odmah odgovorila, ali sam se danas vratila s’ mora, tamo nisam imala net. što se vode tiče…haha, nećeš mi verovati, ali ne znam koliko sam tačno vode stavila, možda jednu čašu, evo obećavam da oravim opet koji dan i kažem ti baš u ml. 🙂

  9. natasa tosic

    samo mi nije jasno jedno,kako se kore redjaju.dali ide jedna u drugu i tako sve redom a tek na kraju se ubacuje u tepsiju.stvarno mi nije jasno a bas bi volela da probam

    1. Gaga Post author

      Nataša, svaku onu jufku posebno razvlačite, a onda filujete sirom i preklapate. E sad… Prvu jufku ste nafilovali i ispreklapali, sklonili ste je sa strane da bi razvukli drugi jufku. Kada ste razvukli drugi jufku na nju stavite onu prvu koju ste sklopili, a zatim krajeve druge jufke ispreklapate preko. Pomerite sve sa strane. Razvučete treću jufku, nafilujete i tu stavite ono što ste sklonili sa strane i sve tako redom.
      Nadam se da sam uspela da Vam objasnim? 🙂

      Pozdrav!

  10. Selma

    Ovo izgleda odlicno ali mene interesuje dali mogu umjesto masti da stavim nesto drugo ( ne jedem svinjetinu pa stoga ovo pitanje)? I sta mislite kako bi bilo sa mjevenim mesom? Da li ga mozda proprziti prvo s lukom ili….? Hvala unaprijed!

    1. Gaga Post author

      Selma, možete koristiti ulje, čak i da ga pomešate sa maslacem. Što se mesa tiče, slobodno stavite koje jedete, sa mlevenim mesom je isto super. 🙂
      Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.