Piletina u vencu od spanaća i pirinča

3 Replies

Ajme koliko nas je Glavna jela
Piletina u vencu od spanaća i pirinča

Piletina u vencu od spanaća i pirinča

Ovog meseca tema igrice „Ajme, koliko nas je“ je pirinač . Pirinač kao namirnica je po meni veoma zahvalna, i ja lično je upotrebljavam baš često. Pre nego sam odlučila šta iznesem kao svoj predlog, postavila sam pitanje da li mogu da iskoristim i neko jelo ranije objavljeno na blogu, pa sam onda videla da ja imam do sad objavljena 47 recepta, u kome je i pirinač kao potreban materijal. Onda mi je bilo još gore, pošto nisam mogla da se odlučim šta da izdvojim od tih već pravljenih, pa sam ipak malo prelistala one moje silne kulinarske knjiške i eto našla par po meni zanimljivih recepata. Naravno, ja se i dalje držim mog jednostavnog, nekomplikovanog i ne preskupog kuvanja, mada iskreno moram da priznam da me golicalo da napravim i neku egzotiku, ono nešto kao slatko-slanu-voćno-mesnu kombinaciju, ali sam ipak odustala, iz razloga što ne znam ko bi od nas to probao 🙂 .
Do sada sam napravila ovo jelo i jednu salatu, koju ću objaviti ovih dana, a planiram da napravim i nešto slatko, ako budem raspoložena, jako mi je vruće ovih dana pa manje kuvam i budem pored šporeta.

Potreban materijal:

za piletinu:

300gr svežih šampinjona
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
meso od dva pileća bataka
2 kašike ulja
300ml supe od kocke
4 kašike kisele pavlake
2 kašike brašna
2 kašike belog vina
1 kašika soka od limuna
so, biber, muskat orah, vegeta

za venac od pirinča:

250gr zamrznutog spanaća
1 manja glavica crnog luka
čen belog luka
oko 300ml supe od kocke
1 kašika ulja
250gr pirinča
so, biber, maslac

Piletina u vencu od spanaća i pirinča

Priprema:

Šampinjone očistiti i iseći na listiće. Crni i beli luk oljuštiti, crni luk iseckati sitno, beli prepoloviti. U 500ml vode staviti da se skuvaju pileći bataci, taman u toku kuvanja tečnost ispari i bude otprilike 300ml, koliko treba za supu. Piletinu izvaditi, a u tečnost dodati kocku za supu. meso očistiti od kostiju i iskidati na manje komade. U tiganj zagrejati ulje i meso kratko propržiti. Dodati komadiće luka, beli luk i šampinjone. Preliti supom, kuvati oko 10 minuta na srednjoj temperaturi. Posebno izmešati pavlaku, brašno, vino, sok od limuna, so, biber i muskat orah, pa umešati u piletinu. Po ukusu povegetiti. Držati poklopljeno na toplom mestu. Spanać odmrznuti, crni i beli luk očistiti, crni luk iseckati. Spanać izmiksirati sa belim lukom i preliti pripremljenom supom. U šerpu zagrejati ulje, izdinstati komadiće luka, dodati pirinač, kratko zajedno dinstati. Pomešati sa spanaćem i kuvati zajedno oko 10 minuta. Posoliti i pobiberiti. U kalup za kuglof sipati pripremljenu masu. Dobro je kalup obložiti pek papirom i onda nema bojazni da će da se zalepi prilikom vađenja. Masu staviti da se zapeče 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Posle toga izvaditi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa prebaciti na tanjir za serviranje. U rupu sipati piletinu i posuti peršunom.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

3 comments

  1. Andrea

    Baš lijepo jelo i zanimljiv recept. Inače i ja sam baš zadovoljna odabirom teme jer stvarno daje puno slobode. Kod nas je isto riža često na repertoaru. 🙂

  2. Bejbe

    Ovo moram da probam.inace volim sve sto ovaj racept zahtjeva tako da spremanje slijedi vec sutra!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.