Pita sa višnjama

9 Replies

Posne poslastice Slatke pite
Pita sa višnjama

Pita sa višnjama

Potreban materijal:

16 tankih kora za pitu
700gr očišćenih višanja
150gr šećera
50ml ulja
4 kašike griza
1 vanilin šećer
ulje, voda

Pita sa višnjama

Priprema:

Uzeti jednu koru, položiti je na sto i posuti po celoj površini tanak sloj šećera, preko posuti griz i na kraju malo poprskati uljem. Preko staviti drugu koru i ponoviti posupak sa još četiri kore (isto se posipaju kao i prva). Šećer i griz služe da zaslade pitu i da upiju višak soka od voća kako bi pita na kraju bila hrskava, a ne gnjecava. Višnje malo ocediti i naneti na kraj poslednje kore i uviti u rolat. Postupak ponoviti i sa ostalim korama. Pripremljene rolate poslagati u pleh i odozgo premazati sa malo ulja. Peći na 200C dok ne porumeni. Ja sam pitu pravila dok sam bila u selu i pekla je u šporetu na drva, tako da iskreno nisam ni obraćala pažnju na vreme pečenja, shodno da verujem i da je temperatura bila veća nego što stoji u receptu.
Gotovu pitu poprskati sa malo vode, prekriti kuhinjskom salvetom da se malo ohladi. Obilno je posuti prah šećerom pre služenja.

Ovaj recept je objavljen u novembarskom specijalnom posnom izdanju časopisa „Hrana i Vino“.

Internet@Lije

Internet@Lije

Print Friendly, PDF & Email
loading...

9 comments

  1. grande

    Gaga, u poslednjih godinu dana nakupovao sam se tepsija raznih veličina i oblika. U frižideru imam dva pakovanja baš ovakvog testa, a u zamrzivaču jednu poveću kesu smrznutih višanja. Daleko od toga da ne volim ovaj kolač, tj. pitu! U stvari, ja je obožavam još iz vremena dok je baka bila živa, jer ona je ovu pitu pravila sa makom, i sa mladim sirom, i sa orasima, sa jabukama i naravski sa višnjama. Čini mi se da nema srećnijeg deteta no onog s umazanim licem od pite sa višnjama. Moraću se oprobam bre u pravljenju oviju pita, i ne pita nego se jede; dakle, pozvaću neke prijatelje sutra, il’ naksutra jer ima testo da se pokvari, pa da videm umem li bit’ dovoljno vešt u pravljenju, pripremanju, spremanju ove pite. A dotle lepi pozdravi od ovamo dole sa severa. Grande.

  2. melrose

    Perfektno i jednostavno!!! Jedini je problem sto su ovdje kore za pitu ili predebele (kod Turcina) ili preskupe (uvoz iz Austrije), a ja znam praviti samo one masne…

  3. Gaga Post author

    Baš mi je žao što je takva situacija. Tebi je najbolje kad dolaziš kući da nakupujem zalihe 🙂
    Tako radi jedna moja prijateljica.

  4. Gaga Post author

    # Grande…. ovde nema šta da se oprobava, začas se smota, a još brže pojede. tebi i tvojima prijateljima želim da uživate ako je pravite..a i ako je ne pravite 🙂
    Pozdrav iz Bora!

  5. grande

    Gaga, poslaću ti fotke: bilo je tu i gibanice, i pite sa višnjama, s makom i sa jabukama, još sam hteo sa orasima i sa rogačem. Pozdrav Grande!

  6. Gaga Post author

    Dogovoreno…ali uz slike i recept 🙂
    lep dan ti želim, ovde je danas baš divan i sunčan dan. 🙂

  7. Marija Božiček

    lijep pozdrav !

    znači koliko sam shvatila za jedan rolat ide 6 kora !? malo me buni recept a u sastojcima piše 16 kora..zar ne bi onda trebalo 18 kora da ispadnu tri rolata..bila bih vam zahvalna da mi odgovorite

    1. Dragana Pušica Post author

      U suštini da i Vi ste u pravu. Međutim, kako kore za pitu, u zavisnosti od proizvođača i debljine nisu iste, ovo je navedeno kao okvirna brojka.
      Vi možete da stavite manje/više kako smatrate da će biti ok.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.