Pita sa jabukama

20 Replies

Posne poslastice Slatke pite
Pita sa jabukama

Pita sa jabukama

Uželeo mi se suprug pite sa jabukama. Ova je specijalno samo za njega, iz moje glave. Svidela mu se. Ufff, dobro je. 🙂 A sve je to bilo ovako…

Nekih otprilike 280gr suvog grožđa natopila sam sa 200ml vermuta. Ne volim alkohol i ne pijem ga, ali mi se sviđa kako pojedina pića mirišu. :). Za to vreme je moj dragi suprug bio fin pa je očistio i narendao nekih 800gr jabuka, u stvari, toliko su težile narendane. Narendane jabuke stavila sam u činiju i posula sa nekih 300gr kristal šećera i 2 kašičice cimeta, pa ostavila da puste tečnost. Podmazala sam pleh za pečenje sa malo ulja i stavila jednu koru za pitu i malo je poprskala uljem i posula sa malo griza. Stavila drugu koru, ponovila postupak i tako sa još dve kore. Znači, idu četiri kore za jedan rolat. Na četvrtu koru stavila sam malo suvog grožđa (predhodno varmut ocediti) i jabuke (tu tečnost ne cediti), uvila sam u rolat i stavila u pleh.

Pita sa jabukama

Od ove količine suvog grožđa i jabuka imala sam za četiri rolata, tako da su vam potrebne 16 kora za pitu. Spakovane kore sam malo poprskala uljem. U međuvremenu sam rernu zagrejala na 180C i pekla sam pitu skoro sat vremena na toj temperaturi. Pred kraj pečenja skuvala sam sirup od 500gr šećera, 250ml vode i 2 kesice vanilin šećera, pa sam vrelu pitu prelila vrelim sirupom. Ostavila da upije i kad se ohladila sekla na parčiće.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

20 comments

  1. Selma

    Mmmmnogo fina pita, i ja sam je se uželjela. Ne volim baklave i druge zalivene kolače, ali pitu od kiselih jabuka volim. I ja grežđice redovno namačem u brendiju ili rumu, uglavnom u pićima koja se mogu nabaviti u „unučićima“, jer mi ne pada na pamet kupovat alkohol koji se neće piti već biti samo za kolače.
    Muževi u kuhinji uglavnom služe da gule krumpir, jabuke, rendaju, sjeckaju luk i rade sve te dosadne stvari.

  2. Gaga Post author

    Selma, pa nisam ni ja vermut kupila specijalno za ovo..isto mi se našao u kući :)A takođe praktikujem kao ti „unučiće“, a sada nisam imala zalihu i mrzelo me da izlazim u prodavnicu. 🙂

    Snježa… hvala 🙂

  3. Tea

    Najglavniji utisak, deca nisu nasla kore!!!! Aaaaaaaaa… nije fer.Nisam se usudila da pokusam da napravim domace kore jer to do sada nisam nikada radila, a mama je daleko…

  4. Tea

    E moja generacijo selo ti je ovo 🙁 Nema veze bice kora za par dana. Bas mi se jede ova pita, izgleda taaaaako slasno.

  5. Gaga Post author

    Šalim se malo, pa i ovde se dešava da nestanu, pogotovo kada je vreme slava kao sad i gužva oko Nove godine. Polako, znam da ćeš da isprobaš recept.

  6. Tea

    Napravila i mmmmm kao baklava od jabuka :)probala sam veceras ali ostavljam glavno uzivanje za sutra uz kaficu posle dorucka.

  7. Gaga Post author

    Znači generacijo stigle kore 🙂 Baš mi je drago da vam se sviđa pita. Šao mi je što si mi daleko, inače bih i ja rado sa tobom popila tu jutarnju kaficu. 🙂

  8. Sanja

    Gago, mora li ovaj sirup preko, da li je previše suva bez toga? Nekako mi to dođe previše šećera koji izbegavam…

    1. Gaga Post author

      Pa nije preterano suva, ali je lepša kada ima sirup. U stvari, stvar ukusa. Možeš da ne staviš šećer u fil, nego samo da staviš u sirup.

    1. Dragana Pušica Post author

      Draga moja, baš mi je drago da je tako i da vam se dopala. 😀
      Pozdrav veliki! :*

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.