Galija torta

10 Replies

Ajme koliko nas je Torte
Galija torta

Galija torta

Potreban materijal za koru:

12 belanca
500gr šećera
1 kašika alkoholnog sirćeta

Potreban materijal za fil:

12 žumanca
10 kašika šećera + 100gr prah šećera
9 kašika brašna
500ml mleka
100gr čokolade
250gr margarina

Potrebno je još:

1kg banana
2 kesice šlaga

Priprema:

Belanca dobro umutiti sa šećerom, na kraju dodati sirće, izručiti na papirom obložen pleh dimenzija 40x30cm i sušiti 90 minuta na 100C. Žumanca umutiti sa 10 kašika šećera. Od mleka malo oduzeti i umešati brašno, razmutiti da se razbiju grudvice i dodati žumancima i opet sve umutiti. Mleko staviti da se zagreje i kada počne da vri dodati umućenu masu od žumanaca i skuvati kašicu. Ostaviti da se ohladi. U međuvremenu umutiti margarin sa 100gr prah šećera. Ohlađeni fil izmešati sa margarinom i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati rastopljenu čokoladu, drugi ostaje žut. Koru namazati masom od čokolade pa poređati banane isečene uzduž na pola. Preko banana dodati žuti fil. Šlag umutiti uobičajeno i nafilovati preko žutog fila.

Update: 19.12.2012. Tanja sa bloga „Tanja’s Cooking Corner“, kao naša ovomesečna domaćica u igrici za blogere kulinare „Ajme, koliko nas je“ izabrala je kao temu banane. Prilažem ovaj recept kao moj doprinos.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

10 comments

  1. eli4ka

    Ovo je super.Samo kako da ispadne kora ko tvoja lepa i vozdusesta.Meni patispanj sa belanseta mi se pravi slaba ko list i se lepi.Ova tvoja galija je 5ka.

  2. Gaga Post author

    eli4ka, konkretno ovu koru sam pekla u plehu dimenzija približno 35×20.
    možda staviš u mnogo veliki pleh, pa ti budu tako tanke, a i tokom pečenja nije poželjno da otvaraš rernu, onda kora splasne.

  3. nata

    Upravo pravim ovu torticu, ali od pola smese (6 jaja). I kora mi je ispala ogromna (u maloj tepsiji), ali zato nemam dovoljno fila 🙁

  4. Gaga Post author

    Ajoj Nato 🙁 povećaj fil. Ovaj što si stavila upola mere neka ti bude žut, a skuvaj posle puding samo sa mlekom, dodaj margarin i čokoladu i napravi crni fil.

  5. nata

    Utisci? Vec smo smazali vise od pola 🙂 topi se u ustima. Fantasticno!!! Pravim repete za vikend!

  6. Pingback: Limunasti kolač od banana sa maslinovim uljem

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.