Buhtle sa šljivama

4 Replies

Posne poslastice
Buhtle sa šljivama

Buhtle sa šljivama

Potreban materijal:

600gr šljiva iz zamrzivača
350ml crnog vina
80gr šećera
Prstohvat karanfilića
Parče kore pomorandže
2 kašike šljivovice

Za testo:

280gr brašna
Prstohvat soli
20gr svežeg kvasca
125ml mlake vode
50gr šećera
50gr margarina + malo za podmazivanje posude i testa
1 kesica vanilin šećera

Prah šećer za posipanje

Priprema:

U šerpicu staviti vino, šećer, karanfilić i parče kore pomorandže i ostaviti da vri 5 minuta. Šljive iseckati na komadiće, staviti u vino i kuvati zajedno 10 minuta, a onda šljive izvaditi. Sok kuvati dalje dok ne postane sirupast. Nekih 20 minuta. Začine i koru izvaditi pa u šerpicu dodati rakiju. Preliti preko voća i ostaviti da se ohladi.
Umutiti mikserom 250gr brašna, so, kvasac umućen u mlakoj vodi, šećer, rastopljen margarin i vanilin šećer. Kada se masa sjedini dodati 15gr brašna i domesiti ručno, pa formirati loptu. Pokriti kuhinjskom salvetom i ostaviti 20 minuta na toplom mestu da naraste. Premesiti i ostaviti još 20 minuta. Sa ostatkom brašna posipati radni sto, izručiti testo i napraviti rolnu od 30cm dužine i 6-7cm širine. Iseći na 7-8 jednakih delova i poređati ih u margarinom podmazanu vatrostalnu okruglu posudu prečnika 20cm. Jedan ide na sredinu, ostali delovi okolo. Ostaviti da odstoji još 15 minuta. Poređano testo podmazati sa rastopljenim margarinom i peći u rerni zagrejanoj na 180C nekih 40 minuta. Pečene buhtle ostaviti da se ohlade, obilno posuti prah šećerom i poslužiti sosom od šljiva.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

4 comments

  1. Nina

    buhtle obožavam bolje rečeno ovisna sam o njima 😀 doduše sad ih nisam spremala malo duže jer imam hrpu drugih stvari koje isprobavam, ali sljedeći put ih punim ovim nadjevom, na taj način nisam još probala

  2. selma

    Uh, Gago, ovo je tako primamljivo. Buhtle su mi uvijek dobre, a još sa mirisom šlivovice, vina, klinčića. Bože dragi, mogu misliti kako fino miriše.

  3. Deandrej

    Buhtle obicno punim nekim djemom ali ovo mi deluje i bolje.
    Gago moram novi izgled Grneta da pofalim.
    Secam se nekad davno kad sam kupila moje prvo grne i trazila recept da nesto spremim u njemu google mi izbaci tvoj blog i zeleno grne.Zelim ti da sa novim izgledom grne privuce nove fanove tvoje kuhinje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.