Rizi-bizi sa sremušem i šparglom

5 Replies

Glavna jela
Rizi-bizi sa sremušem i šparglom

Rizi-bizi sa sremušem i šparglom

Potreban materijal:

1 manja glavica crnog luka
2 kašike ulja
300g pirinča
oko 1l supe od povrća (kocka)
250g špargli
200g graška
veza sremuša
so, biber
80g ovčjeg sira
rendani parmezan

Priprema:

Crni luk očistiti, sitno naseckati pa ga propržiti na malo ulja. Dodati očišćen i opran pirinač i dinstati zajedno dok ne postane staklast. Povremeno dolivati toplom supom, pa poklopljeno kuvati na umerenoj vatri 20-tak minuta mešajući povremeno da se pirinač ne bi slepio. Supom nalivati povremeno, ako se kojim slučajem desi da je sve upotrebite pre kraja kuvanja jela, može se naliti i sa vodom. Sveže špargle očistiti, donju trećinu odseći, pa ih iseckati na komade veličine zalogaja. Grašak i šparglu staviti u poseban sud, naliti vodom i staviti da se kuva u posoljenoj vodi nekih 10-tak minuta. Ocediti od tečnosti, pa grašak i šparglu dodati pirinču. Ovčji sir narendati na sitno rende. Sremuš oprati i sitno naseckati. Gotovom pirinču, neposredno pre serviranja umešati ovčji sir i seckani sremuš. Začiniti po ukusu solju i biberom, pa posuti seckanim parmezanom.

Špargla - Asparagus

Napomena: Ovo je prvi put da sam došla u dodir sa šparglom. Kod nas u Boru je nikada do sad nisam videla. Prošlog vikenda sam naletela na ženu koja je prodaje na pijaci i po njenim rečima trebalo bi da je sada bude uvek. Ja sam se sad bacila na isprobavanje recepata sa datom namirnicom i već sam skupila neke potencijalne recepte koje ću isprobati u budućem periodu. Ujedno se zahvaljujem i Mariji, koja mi je takođe pomogla u izboru i na trudu oko prevođenja pojedinih recepata, pošto kao što ste upoznati, ne baratam baš dobro stranim jezicima.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

5 comments

  1. melrose

    Obozavam rizi e bisi, ovo mi dodje vise kao neki rizoto (posto rizi e bizi znaci riza sa graskom:)), ali svejedno sada u sezoni spargli probat cu sigurno (posto izgleda bozanstveno)!!! Sremus se moze zamijeniti nekim ‘mladim’ sirom???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.