Sirup od nane i matičnjaka

10 Replies

Gosti kuvaju za vas Zimnica
sirup od nane i matičnjaka

Recept je poslao Dejan Pejčić.

sirup od nane i matičnjaka

Prenosim vam doslovce ono što je Dejan meni napisao. 🙂

U raznim receptima za koktele nailazio sam na sirup od nane. Međutim, takvog sirupa na našem tržištu nije bilo. Iz tog razloga mi je palo na pamet – zašto ne napraviti takav sirup? Kada može da se napravi sok od koprive, zašto ne bi moglo napraviti i sok od drugih aromatičnih biljaka?
Pošto ja nemam iskustva u pravljenju sirupa, moja majka je preuzela na sebe taj zadatak (naravno, nakon višednevnog dosađivanja sa moje strane 🙂 ). Kombinovanjem višegodišnjeg iskustva, drugih recepata i nekolicine mojih i svojih ideja, nastao je ovaj sirup – sirup od nane i matičnjaka. Kombinacija je veoma zanimljiva, jer nana daje svima dobro poznati šmek „hladnog“ mentola, dok matičnjak pojačava ukus specifičnom blago kiselom notom limuna.
Šta je potrebno? Potrebno vam je 22 struka matičnjaka i 12 strukova nane, dužine oko dvadesetak centimetara.
Stavite strukove u neku posudu i prelijte ih vodom (3 do 4 litra vode), pa ostavite da „prenoće“. Potom ujutro procedite sadržaj posude i u proceđenu tečnost dodajte šećer u zapremini 1:1 (1 kilogram šećera na 1 litar tečnosti). Sve što je sada potrebno da radite jeste da mešate, mešate, mešate… i mešate, dok se sav šećer ne rastopi.
To je to! 🙂
Ovaj sirup je skoro potpuno providan, što je, pored sastojaka od kojih se pravi, dodatna zanimljivost za goste koji su imali priliku da ga probaju. Naravno, možete dodati neke prehrambene boje, ali mi namerno nismo hteli da dodajemo nepotrebne sastojke.
Takođe preporučujem dodatak nekog konzervansa, naročito ukoliko pravite veće količine. Ipak su nana i matičnjak sezonske biljke, a ovaj sirup je podjednako primamljiv i zimi, kao i leti.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

10 comments

  1. melrose

    Zanimljivo, ali kod mene na zalost nema nane, mente i sl. tj. mora se naruciti…valjda nije popularno. Jedne sam godine htjela praviti svilene bombone i nigdje nisam mogla naci aromu mente (sve ostale ima, ali menta nema, jedina opcija je bio Internet, sto mi je zbog male kolicine bilo bzv.)

  2. Snježa

    Pravila sam od nane ali me ovaj u kombinaciji s matičnjakom baš privukao. Mislim da je izvrstan za ova vruća vremena:)))

  3. Branka

    odličan osvježavajući sirup i posebno mi se sviđa što je tu nana koju volim osjetiti u svim mogućim kombinacijama . Niti ja nisam za dodavanje nekih boja, najbolje je da ostane prirodno onako kako je. Uživajte u ovom zdravom i lijepom osvježenju ! 🙂

  4. Brankica

    mnogu vi blagodaram za ovoj recept imam imatecnak i nane i ke go napravam ovojm sirup a ke go preporacam i na drugi

  5. Gaga Post author

    Prvo da se izvinim što tek sad puštam komentare. Bila sam u selu, a tamo nemam baš neki internet, pa se retko kad i kačim.
    Moraću i ja da isprobam sirup, jako mi je interesantan recept.

  6. dragana

    Sjajan recept, odlična kombinacija, ja inače često pravim čaj od nane, matičnjaka i i koprive, sa malo limuna i meda. Fenomenalan je a sastojke (čajeve) uvijek možete kupiti u svakoj apoteci.

    1. Dubravka

      Sjajan recept . Mislim da dodatkom limunske kiseline dobije se konzervans ili također dodatkom male količine votke . Usput sa dodatkom sitno mljevenih komadiča leda i šnitom limete kao ukrasom dobije se izvrsni ljetni koktel .

    1. Dragana Pušica Post author

      Ne ide vrela voda. Što se limunovog soka tiče, ne znam, ja ga nikada nisam koristila umesto konzervansa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.