Mini kukuruz u slanom rastvoru

15 Replies

Ajme koliko nas je Zimnica
Mini kukuruz u slanom rastvoru

Mini kukuruz u slanom rastvoru

Potreban materijal:

Oko 1kg očišćenog mladog mini kukuruza
4 kašike soli
3,5l vode
3 kocke šećera

Priprema:

Sveži, mladi kukuruz očistiti od spoljnih listova i kukuruzne „svile“, staviti u lonac i naliti sa 2l vode. Vodi dodati 2 kašike soli. Kuvati kukuruz pola sata. Posle tog vremena procediti vodu i ostaviti da se kukuruz ohladi. Kada se kukuruz ohladi staviti ga u tegle tako da vrhovi idu na gore. Na vatru staviti 1,5l vode da proključa sa 2 kašike soli i 3 kocke šećera. Vrelim rastvorom naliti tegle i dobro ih zatvoriti. Zatvorene tegle staviti u lonac sa vodom i staviti na vatru da tako kuvaju 45 minuta. Posle tog vremena tegle izvaditi iz vode, dobro ih obrisati i skloniti na hladno mesto. Pre upotrebe neka kukuruz tako odstoji jedno 10-15 dana. Može se upotrebljavati kao dodatak salatama, u jelu ili tako samostalno, ako volite da ga tako jedete. Od ove količine materijala izađu tri tegle. Ohlađeno čuvati u frižideru. Neotvorene tegle mogu da stoje i da se održe i do tri godine.

Ovaj recept je moja ulaznica za igricu „Ajme, koliko nas je“ . Tema koju nam je zadala Mihaela sa bloga „La casa de vainilla“ je kukuruz.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

15 comments

  1. Dunja

    Joj kako su mi dobri ovi kukuruzići. Obožavam ih i skupo plačam u dućanima male staklenke. Na žalost nigdje nisam u Zagrebu vidjela za kupiti svježe. Morat ću na proljeće posijati, nema mi druge.

  2. Gaga Post author

    Meni je prosto uvek žao kad sam ih kupovala u marketu. Zbog toga sam čvrsto rešila da probam sama da ih napravim. Ja srećom imam selo, imam i polja kukuruza pa mi nije bio problem. U svakom slučaju sada znam da ću ih sigurno praviti i ubuduće, pošto sam pogodila meru i sve što ide uz to. 🙂
    Drago mi je da vam se sviđaju!

  3. Branka

    nisam neki ljubitelj samog kukuruza za razliku od kukuruznog brašna i kukuruzne krupice koje jako volim, ali ovi kukuruzići mi prekrasno izgledaju i vjerujem da su ukusni !

  4. Snežana

    Svaka čast na inicijativi i kreativnosti!I ja imam selo ali se nikad ne bi setila da ovo sama izvedem.Čekam sledeću godinu da probam!

  5. Pingback: Moje grne » Blog Archive » Pečenje na meksički način – Terra Divina vas daruje – Nagradna igra

  6. Milana

    Svaka čast. Od samog uzgoja do tegle. Ni kod nas u Vojvodini nisam videla na pijaci da ima da se kupi. Šteta, baš bih ih pravila po ovom receptu.

  7. Gaga Post author

    Jedino da nađeš nekoga ko ima selo i da ima posejan kukuruz. Hoćeš da ti ja pošaljem?

  8. Milanka

    Gago, ovo mi promaklo. Što znači da još nisam istražila tvoj blog do kraja hihihihi… Kaži mi jer ovo neka specijalna vrsta kukuruza, ili je najobičniji beli ili žuti, ali samo dok je još „beba-kukuruz“?

    p.s. Ideja ti je super, baš su cool! Volim ove kukuruziće, ali im je cena „jaka“, pa ne mogu baš toliko da ih kupujem koliko bih ustvari volela 😉

  9. Gaga Post author

    Mislim da je vreme da isptražiš. 🙂 Ja pravial pre neki dan kolačiće po tvom receptu za Filbi, sa nekim izmenama, biće za koji dan na blogu. 🙂
    nego da se vratim pitanju. Ovo su ti najobičniji kukuruzi, oni žuti. Samo ti je sad za to malo kasno, pribeleži recept za sledeću godinu. Inače ovako mogu da stoje jako dugo, naravno u frižideru.

  10. Milanka

    Tako sam i mislila da je zuti, ali bolje da pitam 😉 Jasno mi je da je kasno sada, ali nadam se da mi neće „izlapiti“ iz mozga dogodine. Ne bi bilo loše da kada kreneš sledeće godine u berbu da me podsetiš, samo pusti porukicu hihihihihi….

    p.s. jedva čekam da vidim šta si uradila Filbiju 😀
    a ja ododoh da te „listam“ dalje :*

  11. Pingback: Pečenje na meksički način - Moje grne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.