Mamina čokolada

10 Replies

Poslastice i kolači
Mamina čokolada

Mamina čokolada

Ovu „čokoladu“ je moja majka meni pre jedno dvadesetak godina pravila baš često. U to vreme sam bila opasno navučena na ovu poslasticu, mnogo mi se sviđa ukus i verovali ili ne, totalno sam zaboravila na ovaj recept. Skoro sam prigrabila maminu svesku za kolače i naišla na njega, tako da sam bez razmišljanja morala i sama da je napravim i recept podelim sa vama.

Još jedan od onih koji su jednostavni za pravljenje, a veoma ukusni. I slatki…veoma! Čisto da napomenem. Količinu šećera možete korigovati po ukusu.

Potreban materijal:

250g mleka u prahu
50g kakao praha (kvalitetnijeg)
500g šećera
150ml vode
125g margarina
po želji (nije obavezno) suvo grožđe, seckani prepečeni lešnik, badem itd.

Priprema:

Vodu i šećer staviti u šerpicu i staviti na vatru da provri. Kuvati oko 5 minuta. Skloniti sa vatre, staviti margarin mešajući varjačom da se otopi. Dodati zatim mleko u prahu i kakao prah muteći mikserom da se sve lepo sjedini. Pleh dimenzija približno 20x15cm obložiti papirom za pečenje. Ako želite dodati suvo grožđe, badem ili tome slično, prvo rasporedite te sastojke, pa nalite pripremljenu čokoladnu masu. Ako ne stavljate ništa od tih sastojaka, sipati odmah čokoladnu masu i ostaviti da se stegne. Ja sam stavila suvo grožđe ali tek kad sam sipala masu, odozgo, čisto radi malo dekoracije. Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. Seći na željene oblike.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

10 comments

  1. Sanela Mallory

    Takva smjesa mi je jako ukusna. Dugo ju nisam radila jer ja imam običaj zakomplicirati stvar: ulijevam ju u male kalupe iz kojih se onda neda izvaditi. Naravno, kad se ulije u lim, vadi se i reže bez problema; ali zašto bi bilo jednostavno, ako može biti komplicirano:)

  2. Zorica

    Predivan stari recept po kome smo verujem mnogi pravili domaću čokoladu i uživali u njoj. Fantastično ti izgleda čokolada…

  3. jafi

    Ovo je bio pravi hit pocetkom 90=tih godina, ali zbog nestasice pravih cokolada u prodaji..Svi smo pravili ovu poslasticu i bas si me dobro podsetila da je opet napravim 🙂

  4. nina

    odlican stari recept, koji moze da trpi razne dorade. dugo se u nasoj kuci ovo nije pravilo,
    jos od kad su prestale nestasice cokolade.
    Ali mislim da cu ovo uskoro da napravim, da se
    podsetimo. hvala na sugestiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.