Ovčje kiselo mleko

5 Replies

Ajme koliko nas je Predjela i međujela
Ovčje kiselo mleko

Ovčje kiselo mleko

Skoro mi se prijelo ovčje kiselo mleko. Ja inače obožavam ovčje mleko i to najviše tako što ga jednostavno skuvam i udrobim u onako vruće mleko domaći kačamak, pripremljen od belog domaćeg brašna. Ništa lepše! Još malo posolim…ma milina. Danima sam na poslu kukala o tome, pa se moja koleginica sažalila na mene i donela mi sveže pomuženo mleko. Sticajem okolnosti, na žalost nisam stigla sebi da pripremim omiljenu kombinaciju, pa sam ga skuvala, ohladila i stavila u zamrzivač da ne bi propalo. Međutim, želja za mlekom nije opala, ali nije bilo ni vremena, tako da sam na kraju rešila da napravim kiselo mleko. To je svakako najbrža varijanta. Stojim iza toga da za pripremu kiselog mleka stvarno nema neke filozofije. Kiselo mleko sam pravila milion puta sama i od ovčjeg i kravljeg mleka. Nikada mi se nije desilo da mi nije uspelo. Nisam ni jednom merila temperaturu mleka, količinu mleka itd. Pravila sam i sa kupovnim kiselim mlekom i sa kiselom pavlakom. Pa i sa jogurtom. Ukiseli se uvek i bude hiljadu puta lepše nego kupovno.
Ovog puta sam koristila kiselu pavlaku, nju sam imala u frižideru. Što se mleka tiče, imala sam 1,5l ovčjeg mleka. Prokuvala sm ga ponovo kada sam ga izvadila iz zamrzivača i kada se odledilo. Ohladila sam mleko onako da bude vruće, ali opet ne vrelo i ne mlako. Nešto između. Ubacila jednu kiselu pavlaku, mešala dok se nije rastopilo i prekrila kuhinjskom salvetom. Kiselo mleko sam pravila uveče, tako da sam ga preko noći ostavila tako pokriveno na sobnoj temperaturi i ujutru je bilo ukiseljeno. Može se procediti kroz cediljku da ne bi bilo grudvica, pošto se može desiti da ih bude malo, ali ja nisam. Meni lično ne smetaju.
Kao što sam rekla, fenomenalno je ispalo! A poslužili smo se pride sa pripremljenom projom.

Update: 24.11.2012. Recept šaljem Nataši sa bloga „Shacky’s kitchen“, ovomesečnoj domaćici igrice „Ajme, koliko nas je“. Tema za novembar je kiselo mleko.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

5 comments

  1. Jelena

    Ovčije kiselo mleko jako volim, za razliku od jagnjetine i ovčetine koju ne mogu da jedem zbog jaog misira. Ja sam na tajnačin pravila krem sir. Na 2l mleka jedna pavlaka, ali se posle u frižideru kroz gazu cedi nekoliko sati. Nije mi palo na pamet da ga jedem pre nego ga procedim. Od kad pravim sir kod kuće više ga ne kupujem. Bar znam šta u njega stavljam.

  2. Gaga Post author

    U ja volim i meso. 🙂 Odrasla sam na selu, tako da sam od malena navikavana na ukus, ili miris što ti kažeš. I decu sam navikla, pa se ne bune. Što se grudvica tiče, nema njih puno. Važno da se lepo razmuti pavlaka kad se ubaci. A ono malo što ih ima, meni stvarno ne smeta.

  3. Pingback: Projice sa čvarcima - Moje grne

  4. Pingback: Rtanjska gibanica - Moje grne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.