Niška posna banica sa belim kukuruznim brašnom

8 Replies

Etno - recepti naših baka Food blogosfera Posna predjela Slane pite i gibanice
Niška posna banica sa belim kukuruznim brašnom

Niška posna banica sa belim kukuruznim brašnom

Potreban materijal:

500g kora za pitu
200g belog kukuruznog brašna (ne palente)
150ml suncokretovog ulja
250ml mlake vode
1 kašičica soli
12g praška za pecivo
100ml vode i 100ml suncokretovog ulja za premazivanje

Priprema:

Pomešati belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 150ml ulja i 250ml mlake vode da se dobije gušća masa. Pomešati vodu i ulje za premazivanje i staviti sa strane. Ostaviti 2-3 najdeblje kore da budu poslednje. U nauljen manji pleh u kome pečete pite ređati prvo nekoliko praznih kora, tako što svaki list premažete sa mešavinom ulja i vode. Onda na svaku drugu koru razmazati dobru punu kašiku fila, ali pre fila i tu koru premazati mešavinom ulja i vode. Sa korama koje ste sklonili sa strane pokrijte pitu i podvucite krajeve ispod nje tako da je lepo zašuškana. Na kraju je iseći na kocke. Peći na 200C oko 40 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati je sa 1-2 kašike mešavine ulja i vode, pa vratiti u rernu na još koji minut. Pitu držati van frižidera.


Recept je isproban po Jeleninom receptu, u sklopu igrice „FBI rukavice“. Ja volim ovakve starinske recete i mogu vam reći da je ova pita stvarno odlična. Posebne pohvale je dobila i od mog mlađeg sina, koji je najviše pojeo parčeta od svih.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

8 comments

  1. Jelena

    Odličan odabir recepta, i da znaš da si me ti baš pitala šta da spremiš sa bloga obzirom na divna starinska jela koja se mogu naći kod tebe ovu gibanicu bi ti preporučila. meni se dopada i to što je izuzetno jeftin recept, a još i miriše na proju. Hvala na isprobavanju!

  2. Gaga Post author

    Mom Vuku se baš zato i svedela toliko puno, zato što miriše na proju koju on obožava. Odlična je zaista i baš mi je drago što sam se odlučila da to bude jedan od recepata koje ću da isprobam. Hvala ti za recept. 🙂

  3. Mirjana Lončarević

    Pravila za Svetog Nikolu. Bila je hit na slavskoj trpezi i nije je bilo dovoljno posto sam napravila samo jednu meru. Za Badnje vece pravim opet. Hvala, Dragana, za izvanrednu ideju i prvoklasan recept.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.