Kavarma kebab

kavarma kebab

Potreban materijal:

500g goveđeg ili svinjskog mesa
1 glavica iseckanog crnog luka
1 čen iseckanog belog luka
1 čaša vina
85-150g masti ili ulja
šolja goveđe supe od kocke
aleva paprika
mleveni biber, so

kavarma kebab

Priprema:

Meso iseći na manje komade, posoliti, pobiberiti i ostaviti da odstoji jedan sat u frižideru. Nakon toga zagrejati ulje u tiganju i propržiti meso, dok ne dobije zlatnu boju. Meso skloniti sa vatre. Na malo ulja 2-3 minuta propržiti crni luk i dodati meso, posoliti i pobiberiti pa dodati alevu papriku i sve dobro izmešati. Vrućem ulju u tiganju dodati supu, vino, iseckani beli luk i sve prokuvati dok se ne dobije umak koji je potrebno zgusnuti kukuruznim brašnom. Kebab poslužiti sa pečenim krompirom, pire krompirom i umakom.

Recept je isproban iz kuvara „Ukusi regiona“ – Stevo Karapandža i Janez Bogataj

Citat: Jelo je vrlo jednostavno, kao i cela Bugarska kuhinja. Iako važi za jedno od najukusnijih i ima niz regionalnih varijanti (npr. Radomir, Sofija, Dobrudža) sa različitim vrstama mesa (svinjsko, goveđe, perad). Jelo predstavlja sintezu ukusa Balkana.

7 komentara

 1. Pearl

  Dobar dan, kao prvo pohvala za sajt što vam verujem nakon toliko vremena i toliko truda ne treba jer ste poznati.
  Javljam vam se sa jednim pitanjem: pripadam starijoj generaciji i poznajem kuhinju regiona kao i svih bivših država „Juge“
  Izvinjavam se što tako moram reći ali mene jedna stvar koja se sve češće pojavljuje na internet kuvarima veoma iritira, a to je dodavanje vina jelima. To je negde 90-tih postala malte ne moda na Zapadu pa pojedini kuvari nisu ni uzeli kutlaču u ruke a već je sipano vino i gde treba i gde ne treba. Ne izostavljam da pojedini recepti koriste taj dodatak, ali se ne mogu odmaći od utiska da to već postaje pravilo. Grešim li molim vas ne uzimajte mi za zlo!
  Gde onda ide ovaj trend? Šta ćemo predati budućoj generaciji?
  Ovo je samo mala opaska jer i ja volim pojesti štogod gurmanski i prolistam elektronsko kulinarstvo znatiželjno.
  Pozdrav, i nastavite nas mamiti svojim talentom.

 2. Gaga

  Dobro veče! :)
  Nemam Vam šta uzeti za zlo, moglo bi se reći da i podržavam to što ste rekli. Ne znam koliko pratite moj blog, ali Grne svakako nije blog koji je podlegao tim novim trendovima. Grne je blog koji prezentuje prvenstveno recepte koji ne iziskuju puno para i vremena za pripremu istih. Ja živim u manjem gradu u unutrašnjosti, shodno tome i moje viđenje kuhinje je delimično vođeno time. Sa druge strane, jedan deo svog života sam živela na selu, pa i tu kulturu što se kulinasrtva tiče imam usađenu u sebi. Meni lično nisu puno interesantni ti trendovi koje spominjete, ali… shodno da radim ovo što radim, moram da pratim baš te iste trendove, jednostavno što se tako mora. Jedino što mogu da donesem odluku koliko će to biti zastupljeno na blogu, a procentualno gledajući, shodno da na blogu imam oko 1500 recepata, to nije puno. Više je onih jednostavnih, narodskih jela, jela sa našeg podneblja, trend u kuhinji koji je na mene prenela moja mama.

  Inače, ne smatram sebe nekom poznatom ličnošću već jednostavno sebe vidim kao nekoga ko voli da svoja iskustva deli sa drugima. Samim tim prihvatam pohvale i kritike podjednako. Hvala Vam što svraćate na Grne i što Vam se dopada to što radim. :)

  Srdačan pozdrav!

 3. Gordana

  Divan recept, vjerujem da je jako ukusno.

 4. Laka Kuharica

  Zaista divan recept, bilježim.
  Što se vina tiče, nije to nikakav trend, s vinom ili nekim drugim alkoholom, kuha se od davnina. Vino itekako ima mjesto u pripremi hrane, a posebno u vinorodnim krajevima kako bivše Juge, tako i drugdje u Evropi. Prema tome, kuhanje s vinom nema veze ni s Internetom, ni s trendovima, već vjerojatno s ukusima, a tu smo svi drukčiji i svatko voli nešto drugo:)

 5. Suzana

  Sve pohvale za vas rad. .koristim vase savete

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *