Torta od oraha i čokolade

6 Replies

FBI rukavice Food blogosfera Torte
Torta od oraha i čokolade

Torta od oraha i čokolade

Potreban materijal:

Kora:

6 jaja
150g šećera
250g mlevenih oraha
2 kašike prezli

Fil:

4 jaja
150g šećera
200g čokolade za kuvanje
250g maslaca

Priprema:

Zagrejati rernu na 180C. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutiti mikserom sa šećerom pa dodati mlevene orahe i prezle. Na kraju varjačom umešati čvrsti sneg od belanaca. Sipati u namašćen i pobrašnjen okrugli kalup za torte (dimenzija 24 ili 26 cm) i peći oko 45 min. Za to vreme pripremiti fil: jaja penasto umutiti sa šećerom, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i sve zajedno kuvati na pari, stalno mešajući. Kuvati dok se fil ne zgusne, nekih 20 minuta. Ostaviti da se skroz ohladi. Omekšali maslac dobro penasto umutiti pa izmešati sa ohlađenim filom. Ohlađenu koru preseći na pola. Premazati donji dio filom i staviti drugu koru. Premazati preko kore i sa strane drugim delom fila. Po želji ukrasiti orasima.
Napomena:u fil se može dodati malo narendane narandžine korice, a u koru kašika ruma.

Tortu sam pravila po receptu Tamare sa bloga „Bite my cake“ u sklopu igrice FBI rukavice. Fenomenalna torta! Recept jasan, jednostavan za pripremu i tačan. Što se ukusa tiče, tačno ono što sam i zamišljala. Svi oduševljeni!

Print Friendly, PDF & Email
loading...

6 comments

  1. Gaga Post author

    Mojoj deci se takođe mnogo dopala, pogotovo mom starijem sinu. On inače više voli takve torte, nego one kremaste. Šlag npr. ne voli nikako. I ja sam više ljubitelj ovakvih „jakih“ torti, mada se ne bunim baš ni za ostale. Ne volim jedino one sa sirom. 🙂

  2. Tamara

    Hvala ti draga, ova torta u tvojoj izvedbi zaista fenomenalno izgleda! nikad neću zaboraviti priliku kojom sam pravila ovaj recept, nažalost žalosnu…ali puno mi znači.
    Hvala još jednom!

  3. Gaga Post author

    Tamara jako mi je žao što je povod bio tužan 🙁 u svakom slučaju, opet kažem torta je fenomenalna i zaslužuje da se nađe na listi onih koje se prave kada „treba da se pokažeš“. Hvala za recept!

  4. Pingback: Vikend meni #54 – Novogodišnja aukcija torti | MEZZE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.