Brza torta sa jagodama

5 Replies

Poslastice i kolači
Brza torta sa jagodama

Brza torta sa jagodama

Potreban materijal:

Kora

600g brašna
100g svinjske masti
10 kašika šećera
2 jaja
20g ledenog kvasca
200ml mleka

Fil I

400g jagoda iz zamrzivača
400ml soka od jagoda
300g šećera
2 kesice pudinga od jagoda
250g maslaca ili margarina
250g šećera u prahu
3 pune kašike kisele pavlake

Fil II

200g šlag krema u prahu
300ml hladnog mleka
10g učvršćivača za šlag

Potrebno je još za ukrašavanje

Šlag u spreju
Desertni preliv sa ukusom jagode

Priprema:

Jagode iz zamrzivača staviti da se ocede.

Korice sam pravila po Aninom receptu, samo sam udvostručila meru i umesto četiri korice, ispekla tri.

Ledeni kvasac razmutiti u hladnom mleku. Mast ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi. U mast dodati šećer i penasto umutiti mikserom, pa dodati jaja i nastaviti sa mućenjem. Zatim dodati mleko sa ledenim kvascem. Kada se tečni sastojci sjedine, postepeno dodavati brašno dok se ne zamesi mekano testo. Po potrebi, dodati još malo brašna. Testo je odlično za rad. Podeliti testo na tri jednaka dela.

Zagrejati rernu na 200C. Odmeriti papir za pečenje u veličini poleđine velikog pleha za pečenje.

Svaki deo testa rastanjiti preko papira za pečenje, što tanje možete, pošto će narasti tokom pečenja. Rastanjenu koru pažljivo prebaciti na pleh (poleđinu pleha). Kore peći kratko oko 6-7 minuta. Kore treba da ostanu beličaste, čim počnu da dobijaju žute mrlje vaditi iz rerne, što zavisi od šporeta do šporeta, pa nemojte striktno gledati sat. Ostaviti sa strane da se ohlade pre filovanja.

Jagode pomešati sa 300ml soka od jagoda i 300g šećera. Puding izmešati sa 100ml hladnog soka od jagoda. Lepo izmešati da ne bi bilo grudvica. Jagode i sok staviti na ringlu i kuvati kad provri 5 minuta. Dodati razmućeni puding i skuvati kašicu. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Maslac ili margarin, sa dodatkom šećera u prahu umutiti penasto mikserom. Sjediniti sa ohlađenim filom od jagoda i pažljivo umešati kiselu pavlaku.

Šlag umutiti sa hladim mlekom i učvršćivačem za šlag. Fil i šlag podeliti na dva dela.

Prvu koru staviti na poslužavnik i premazati filom od jagode, preko fila premazati umućeni šlag i preklopiti drugom korom. Ponavljati postupak dok se ne utroši materijal. Završiti trećom korom preko koje se ništa ne premazuje.

Ostaviti da se stegne u frižideru pre serviranja. Poslužiti uz šlag iz spreja (ili umutite iz kesice) i prelivom od jagoda.

Ledeni kvasac

Ledeni kvasac

Print Friendly, PDF & Email
loading...

5 comments

  1. Marija

    Slika je fantastična, a verujem i kolač koji bih rado bih probala, ali… šta je to ledeni kvasac i gde to ima da se kupi?

  2. Gaga Post author

    Ledeni kvasac je poput praška za pecivo i sode bikarbone. Uglavnom se koristi u Skandinavskim zemljama, pogotovo za liciderske kolače i one Gingerbread kolačiće. Zovu ga „hornsalt“ ili pekarski amonijak. U toku pečenja ima jak i oštar miris, ali se to kasnije uopšte ne oseća. Ispečeno testo bude lagano i vazdušasto, a npr. keksići hrskaviji nego kada se koristi prašak za pecivo ili soda. Na ovom linku http://scandinavianfood.about.com/b/2010/08/30/all-about-hornsalt.htm imate sliku kvasca sa kojim sam ja pravila. Na žalost u Srbiji ga nema, ja sam dobila ovaj od drugarice i moram priznati da mi je jako krivo što ga nema kod nas. Ali potegnuću veze da ga nabavim i koristim češće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.