Marinirani crni luk

8 Replies

Zimnica
Marinirani crni luk

Marinirani crni luk

Potreban materijal:

1kg malih glavica crnog luka
375g soli

Marinada

pola kašike soli
1 kašičica mlevenog đumbira
3 cela karanfilića
1 sveža crvena ljuta papričica
1 kašičica slačice
5 zrna crnog bibera
3 lovorova lista
750ml vinskog sirćeta

Priprema:

Luk i so staviti u činiju, naliti hladnom vodom koliko da prekrije luk i tako ostaviti da odstoji dva dana. Povremeno promešati. Posle dva dana ocediti tečnost i luk oljuštiti. Oljušteni luk staviti u čistu posudu. Na ringli zagrejati vodu do ključanja i tako vrelom vodom preliti luk u posudi. Ostaviti da tako stoji nekih 3 minuta, ocediti tečnost i ponoviti postupak sa nalivanjem vrele vode još dva puta. U šerpu staviti sve sastojke za marinadu. Zagrejati do ključanja, smanjiti temperaturu i kuvati 10 minuta. Luk poređati u sterilisane tegle. Pripremljenu marinadu ostaviti par minuta da se prohladi, pa sipati preko luka. Zatvoriti tegle. Pre upotrebe luk čuvati na hladnom i tamnom mestu dva meseca. Ova količina namirnica dovoljna je za dve tegle.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

8 comments

    1. Gaga Post author

      I ja sam probala kod moje strine i ove godine napravila po njenom receptu. Još nismo probali, nadam se da je isto kao kod nje. 🙂

  1. Natasa Shacky

    Lično ne volim, ali imam jednog veelikog ljubitelja mariniranog luka. Prošle godine sam dodala male glavice u turšiju i bilo je OK. Ove godine sam bila u pazaru u Segedinu i tamo našla i kupila teglice sa ovom delicijom. Moraću jednom prilikom i da ih sama pripremim, samo da prikupim dovoljno malih glavica luka.

  2. Gaga Post author

    Moja mama u selu ove godine toliko povadila ovako malih glavica, da nije normalno. tako joj rodilo. Još se ona nervirala šta će sa njima. Nemoj da se nerviraš! Sve ću ja to da iskoristim. 🙂 Našla sam dosta recepta az glavna jela gde baš ide ovako mali luk.

  3. Biba

    Ili mozda ima li drugi naziv za slacicu, ja sam iz Skoplja,Makedonija pa mi je mozda poznato pod drugim imenom. Marinirani crni luk bi bas zelela da probam, mislim da mora biti bas dobar, jer ja ga takodze stavljam u tursiju i obozavam ga.

    1. Gaga Post author

      Ovo je slačica, a drugi nazivi su bela gorjušica, bela gorušica, beli ženof, gorčica, gorušnica, senf, muštarda, sladčica, gorčica bela. Najbolje je da malo istražite na pretraživaču. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.