Lazanje

9 Replies

Testenine
Lazanje

Lazanje

Potreban materijal:

1 manja glavica crnog luka
maslinovo ulje
3 čena belog luka
500g mešanog mlevenog mesa
250g testenine za lazanje
100g blitve
500ml domaćeg paradajz pirea ili „Tomatina“
mleveni biber, so
pola kašičice suvog bosiljka
pola kašičice suvog ruzmarina
1 kašičica origana

150g kačkavalja

Bešamel

500ml mleka
60g maslaca
40g brašna
2 žumanca
muskatni oraščić
40g rendanog parmezana

Lazanje

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržiti sitno seckani crni i beli luk. Kada luk postane staklast, dodati meso i još malo zajedno krčkati. Dodati predhodno obareno i sitno iseckanu blitvu, pa sipati paradajz pire i začiniti solju i biberom po ukusu. Dodati ostale začine i krčkati još nekih 20 minuta. Skloniti sa vatre. U posebnoj šerpici na laganoj vatri rastopiti maslac, dodati brašno i malo propržiti, vodeći računa da brašno ne pregori i pocrni. Pojačati vatru i postepeno, uz stalno mešanje žicom za mućenje, sipati mleko i kuvati dok se ne napravi lepi, kremasti sos. Skloniti sa vatre i umešati žumanca, parmezan i po ukusu muskatni oraščić. Proveriti na ambalaži da li lazanje prvo treba skuvati. Ja koristim one koje ne treba. Posudu za pečenje malo namastiti, pa staviti prvi red lazanja. Preko testa staviti sloj bešamela, pa sloj fila od mesa i ponovo prekriti lazanjama. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal, vodeći računa da se završi slojem testenine, na koju ide samo bešamel, bez fila od mesa. Peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 40 minuta. Pečene lazanje izvaditi iz rerne i preko odmah posuti rendani kačkavalj, ostaviti da se malo rastopi, pa poslužiti.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

9 comments

  1. Прашњави

    Одличан рецепт. Само 🙂 ја умјесто „томатина“ ставим пелат а у месо додам мало цимета. Цимет да неки чудан, фин, укус. Плус што месо динстам у млијеку. Сваки гулаш је много укуснији са млијеком а болоњезе је класичан гулаш, зар не?

    Поздрав

    Прашњави

    1. Gaga Post author

      Ja uglavnom stavljam domaći paradajz pire, napisala sam Tomatino iz razloga što nemaju svi domaći. Meni je on iskreno najbolji. Cimet ne dolazi u obzir, to moj darko nikada ne bi jeo. 🙁 Da samo znaš koliko bih ja tako nekih recepata isprobala, ali mi nije fazon da kuvam samo za sebe.

  2. Sandra

    Moj muž obožava lazanje i baš si me podsetila pa bih mogla da ga iznenadim u skorije vreme. Inače, ja ne stavljam blitvu, nisam ni razmišljala ni da mogu. Odlično izgledaju. 🙂

    1. Gaga Post author

      Drago mi je da ti se sviđa recept. 🙂 Blitvu sam ja dodala, eto, jednostavno mi palo na pamet da promenim malo. Lepo je ispalo.

  3. Весна

    Odličan je recept , mada ja umesto blitve stavljam šampinjone i umesto kora za lazanju , koristim kore za gibanicu . Probajte 🙂

  4. Ema

    Mnogo volim lazanje kao i svi ukucani, a ovo s blitvom je novina, jedva cekam da probam. Hvala na receptu, izgleda jako dobro, pozdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.