Boeuf Bourguignon à la Julia Child (Goveđi gulaš)

Comment

FBI rukavice Food blogosfera Glavna jela
Boeuf Bourguignon à la Julia Child

Boeuf Bourguignon à la Julia Child

Potreban materijal:

100g dimljene mesnate slanine
1 kašika maslinovog ili običnog ulja
1kg nemasne govedine
1 veća šargarepa
1 veći crni luk
1 kašičica soli
1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
1 kašika brašna
1,5 šolja suvog crnog vina
2 do 3 šolje goveđe supe
1 kašika paradajz pirea
2 čena belog luka
1/2 kašičice timijana
lovorov list
18 do 24 komada malog luka (krupniji arpadžik)
250g manjih šampinjona
maslac
sveži peršun

Priprema:

Zagrejati rernu na 240C. Propržiti sitno iseckanu slaninu na ulju, na umerenoj vatri jedno 2 do 3 minuta, dok ne porumeni. Prženu slaninu izvaditi i ostaviti na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Pojačati vatru i na preostaloj masnoći propržiti govedinu isečenu na kockice 3-4cm veličine. Tečnost iz mesa se predhodno može ukloniti papirnim ubrusom, u tom slučaju ono će tokom prženja lepo porumeniti. Meso pržiti dok ne dobije koricu, a zatim ga zajedno sa proprženom slaninom staviti u dublji zemljani sud u kome će se jelo peći.

Šargarepu iseći na kolutove, crni luk sitno iseckati. Na preostaloj masnoći staviti iseckano povrće da se malo proprži, nekih 5 minuta. Pobiberiti i posoliti meso u pekaču, a zatim ga posuti brašnom i promešati.

Staviti meso u rernu, na srednji nivo i peći 4 minuta. Zatim ga izvaditi, promešati i ponovo vratiti u rernu na još 4 minuta. Zahvaljujući ovom postupku meso će dobiti hrskavu koricu. Izvaditi posudu iz rerne i smanjiti temperaturu na 170C.

U posudu staviti prženo povrće, sipati vino i goveđu supu, taman koliko da pokrije meso u posudi. Staviti paradajz pire, začine, izgnječeni beli luk i vratiti jelo u rernu. Krčkati oko dva i po do tri sata. Tokom poslednjeg sata pečenja jelo pokriti alu folijom.

Da li je gulaš gotov, proveriti tako što viljuškom probodete meso, ako je meso mekano jelo je gotovo. Trebalo bi da u posudi bude oko dve i po šolje sosa, pošto jelo treba da bude ni previse gusto, a ni previše retko. Nešto između.

U međuvremenu, dok se meso kuva, pripremiti luk i šampinjone. Šampinjone iseći na četvrtine, luk ostaviti ceo. Napraviti dinstani sitni luk: zagrejati jednu i po kašiku maslaca i kada počne da peni dodati luk. Pržiti luk na jakoj vatri 10 minuta. Mešati ga da dobije ravnomernu braon boju. Kada porumeni, dodati pola šolje goveđe supe i začine: timijan, dve grančice svežeg peršuna i lovorov list. Pokriti i kuvati na laganoj vatri 45-50 minuta.

Propržiti šampinjone sa dve kašike maslaca na jakoj vatri. Pre nego što počnu da ispuštaju tečnost skloniti ih sa vatre. Pobiberiti i posoliti. Skloniti foliju sa pekača.

Mesu dodati šampinjone i luk. Po ukusu, dodati još soli i bibera.

Promešati i ostaviti još nekih 10 minuta u rerni. Poslužiti uz kuvanu testeninu, pečen ili kuvani krompir. Po želji.

Boeuf Bourguignon à la Julia Child

Recept je isproban sa bloga „So i biber“ u sklopu igrice za gastro blogere „FBI rukavice“. Sličan gulaš pravim i ja godinama i to nam je favorit kada su gulaši u pitanju. Odličan recept i zaista ga treba isprobati.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.