Bomba torta

2 Replies

Torte
Bomba torta

Bomba torta

Potreban materijal:

kora

4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
malo soka od narandže za prskanje kore

fil

1l mleka
16 kašika oštrog brašna T-400
16 kašika šećera
250g margarina
2 kesice vanilin šećera
1 limun
100g žele bombona
1 ekstrat ruma
100g suvog grožđa
100g čokolade za kuvanje
100g mlevenih oraha

glazura

150g šećera u prahu
100g čokolade za kuvanje
7 kašika mleka
1 kašika ulja
30g margarina

150ml mleka
100g šlag krema u prahu
2-3 kašike čokolade u prahu

Bomba torta

Priprema:

Umutiti penasto jaja sa šećerom i na kraju lagano umešati brašno. Zagrejati rernu na 200C. Okrugli pleh dimenzija 26 -28cm podmazati uljem i posuti brašnom, sipati umućenu masu i staviti da se kora ispeče, nekih 15 minuta. Pripremiti plastičnu vanglicu koja ima baš okruglo dno, kao lopta. Dno vanglice obložiti lepo aluminijumskom folijom. Najbolje je čačkalicom proveriti da li je kora pečena. Pečenu koru ostaviti par minuta da se prohladi, a zatim je izvaditi i staviti pažljivo u vanglicu. Koru malo poprskati sokom, samo nemojte preterivati.

Od ukupne količine mleka odvojiti tek toliko da u njega umešate brašno, vodeći računa da nema grudvica. Ostatak mleka zagrejati do ključanja sa dodatkom šećera, dodati brašno i skuvati kašicu. Margarin umutiti penasto sa vanilin šećerom, pa kada se kašica od brašna ohladi, sjediniti mikserom. Masu podeliti na tri dela. U prvi deo dodato isceđeni sok jednog limuna i sitno seckane žele bombone, pa sve lepo sjediniti. U drugi deo dodati ekstrat ruma (ako budete koristili Dr.Oetker, stavite onda pola bočice, on je duplo veći od ostalih proizvođača) i suvo grožđe. Suvo grožđe se predhodno može natopiti u vodi, da bude mekše. U treći deo dodati rendanu čokoladu i mlevene orahe. Sva tri fila lepo sjediniti.

Preko kore stavljati filove po redu. Između svakog sloja lepo izravnati, a posebno voditi računa da se lepo izravna poslednji fil. Nafilovanu tortu ostaviti da odstoji u frižideru nekoliko sati, kako bi se sve lepo steglo. Možete je nafilovati uveče, i ostaviti preko noći u frižideru.

Kada se torta lep ostegne, pažljivo je izvaditi na tacnu za serviranje. Preko vanglice staviti tacnu i samo je lagano prevrnuti. Skinuti foliju. Sve sastojke za glazuru staviti u šerpicu i na laganoj vatri skuvati. Malo prohladiti pa pažljivo razlivati preko torte, pomalo nanoseći kašikom.

Šlag krem umutiti uobičajeno sa mlekom i dodati na kraju čokoladu u prahu. Šlagom ukrasiti tortu sa strane, ili već po želji. Ukrašenu tortu ostaviti da još malo odstoji u frižideru pre sečenja.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

  1. vesna

    Prekrasno izgleda,pravila sam je prije 10-kak godina zadnji put,moracu ponovo sad kad imam recept.Jedva cekam da je isprobam,njami njam….pozdrav u Bor!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.