Cozonac

5 Replies

Testo
Cozonac

Cozonac je tradicionalni rumunski, bugarski, albanski i makedonski slatki hleb. Obično se priprema za Uskrs, ali i za ostale veće praznike: Božić, Novu godinu, Duhove…

Cozonac

Potreban materijal:

1 šolja je 240ml

Fil

250g mešavine mlevenih badema i oraha
1 šolja mleka
100g šećera
1/4 šolje ruma
2 kašike narandžine korice rendane
1 kašika soka od narandže
pola kašičice instant kafe
15g kakaoa u prahu

Testo

240ml mleka
170g maslaca
170g šećera
3 jaja
1 velika kašika ekstrata ruma
1 velika kašika ekstrata vanile
Malo rendane korice narandže
Oko 1kg brašna T-500
1 kesica suvog kvasca
1 jaje za premazivanje

Priprema:

Mleko zagrejati da bude toplo, dodati kvasac I ostaviti da naraste. Prosejati brašno. U činiju za mešanje, sipati više od polovine brašna. Maslac sobne temperature naseckati u činiju za mešanje, sa brašnom. Dodati šećer, jaja, ekstrate I narandžinu koricu. Dodati nadošli kvasac, pa umesiti mikserom, nastavkom za testo, dok masa ne bude glatka. Ostatak brašna posuti na radni sto, izručiti testo iz vangle, pa umesiti glatko testo. Testo vratiti u blago pobrašnjenu činiju za mešanje, uviti folijom I ostaviti da odstoji na toplom mestu nekih dva sata. Posle sat vremena, od vremena kada ste ostavili testo da narasta, pripremiti fil. U šerpici sa debljim dnom, dodati sve potrebne sastojke I kuvati uz povremeno mešanje na jakoj vatri dok ne provri, zatim smanjiti temperaturu I kuvati još deset minuta, uz mešanje. Kuvani fil skloniti sa vatre I ostaviti da se ohladi.
Radnu ploču posuti brašnom. Izručiti nadošlo testo I blago premesiti. Zagrejati rerun na 190C. Testo podeliti na dva dela. Prvi deo rastanjiti u pravougaonik, premazati polovinom ohlađenog fila, po čitavoj površini testa, pa umotati kao rolat. Rolat staviti u manji pleh obložen papirom za pečenje. Drugi deo testa podeliti na dva dela I oba dela rastanjiti oklagijom u pravougaonik. Ostatak fila podeliti na dva dela I premazati oba rastanjena testa po čitavoj dužini. Uviti kao rolat, pa zatim rolate umotati zajedno (kao pletenica, samo nema trećeg dela) . Staviti u drugi pleh obložen papirom za pečenje. Umutiti jaje žicom, pa četkicom premazati testo u plehovima. Oba pleha staviti istovremeno u rerun da se peku. Peći nekih sat vremena. Po potrebi, ako testo mnogo porumeni odozgo, može se prekriti folijom u toku pečenja.

Cozonak

Print Friendly, PDF & Email
loading...

5 comments

  1. Pingback: Gubana, italijanski Uskršnji hleb - Prstohvat soli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.