Sarmice od zelja

8 Replies

Glavna jela
Sarmice od zelja

Sarmice od zelja

Potreban materijal:

5-6 vezica zelja (u jednoj obično bude po 10 listova)
300g mlevenog mešanog mesa
1 srednja glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
1/2 čaše pirinča
500ml juneće supe
ulje
so, mleveni crni biber
2 kašičice aleve paprike
1 kašika brašna
mešavina začina

Sarmice od zelja

Priprema:

Zelje oprati i očistiti. Zadebljanje na sredini pažljivo ukloniti kako bi lišće moglo lepo da se uvija. Očišćeno zelje staviti na par minuta u kipuću vodu da bi listovi omekšali. Ne treba puno da stoji u vodi pošto se posle kida i neće lepo da se uvija. Na ulju propržiti sitno seckani luk i narendanu šargarepu. Pripremiti supu. Kada povrće malo omekša, dodati mleveno meso. Propržiti par minuta zajedno, a zatim dodati očišćen i opran pirinač i naliti sa malo supe. Posoliti i pobiberiti po ukusu i uz povremeno nalivanje supe krčkati dok pirinač ne omekša. Dodati kašičicu aleve paprike i mešavinu začina. Kada su meso i pirinač gotovi, fil skloniti sa vatre. U zavisnosti od veličine listova zelja nanositi fil i uvijati sarmice uobičajeno. Obično ide po kašika fila za jednu sarmicu. Što se listova tiče, ako su veći koristiti dva, ako su manji kombinovati više listova.

Sarmice od zelja

U posudi u kojoj će se peći sarmice na dno poređati nekoliko listova svežeg zelja da se ne bi lepile sarmice pri kuvanju. Poređati umotane sarmice. Preliti šoljicom tople vode. Na ulju propržiti kašiku brašna sa kašičicom aleve paprike i preliti preko sarmica. Sarmice zapeći u rerni zagrejanoj na 180C sat vremena. Sarmice služiti uz kiselo mleko ili kiselu pavlaku.

Sarmice od zelja

Print Friendly, PDF & Email
loading...

8 comments

    1. Mirjana

      Upravo krecem da pravim sarmice po ovom receptu za moja dva školarca. Da imaju sutra za ručak dok sam na poslu. Umesto zelja upotrebiću blitvu. Pozdrav.

      1. Gaga Post author

        Javite utiske. 🙂
        Ja se nadam da će Vam se dopasti.
        Prijatno!

  1. Mirjana

    Kada sam se juce vratila sa posla zatekla sam 5 sarmica od 15 skuvanih. Dvanaestogodisnjak i devetogodisnjak su ih smazali u slast. Svaki komentar o receptu je suvisan.
    Odavno se druzim sa Grnetom ali sada mogu da saljem i komentare. U stvari, nabavila sam laptop (uopste vise ne zavisim od sobnog racunara i dobre volje moja tri muskarca da mi ga ustupe), smestim se u kuhinju i istrazujem omiljene recepte za dusu. Ajme koliko ih je.
    Ono oktobarsko dogadjanje u Mikser House-u bilo je izvanredno i mocno.

    1. Gaga Post author

      Draga Mirjana, da znate da ste mi ulepšali ovo tmurno jutro koje je osvanulo u mom Boru. Baš se radujem da su se dečici svidele sarmice, a oni su uvek najveći kritičari.
      Drago mi je da ste i Vi došli do svog kutka, znam kako je to. Imala sam i ja tu fazu, a plus što i ja imam tri muškarca. 🙂

      Svako dobro Vam želim i puno sve pozdravljam. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.