Sušeni paradajz u rerni

13 Replies

Food blogosfera Zimnica
Sušeni paradajz u rerni

Sušeni paradajz u rerni

Moram da kažem da mi je ovo prvi put u životu da na ovakav način sušim paradajz, u stvari, da ga uopšte sušim. U mom kraju nemamo običaj da ga tako pripremamo, tako da ni ja to nisam „naučila“ od moje mame, a kako vidim, paradajz pripremljen na ovaj način ima veliku primenu u kulinarstvu, pa sam eto rešila i ja da se oprobam. A svakako, naučim i prenesem nešto svojoj mami. Ja sam ga sušila u rerni, a ona će ga sušiti na suncu, pošto sam videla da na internetu ima dosta recepata baš za ovakav način sušenja.
Sve u svemu, ja sam prezadovoljna onim što sam dobila. Recept i savete kojih sam se pridržavala našla sam na blogu „kuvarancije“.
Recepta u tačnim brojkama nema, barem ja o tome sada nisam vodila računa, već sam se fokusirala na samu pripremu. U svakom slučaju, ja sam koristila male paradajze (kod mame u bašti ih toliko ima, da iskreno, ne znamo ni šta da radimo sa njima). U svakom slučaju, izmerila sam ih kada sam ih oprala i prepolovila, tako da ih je bilo negde oko 1,700g. Paradajz operite i isecite na polovine ili četvrtine u zavisnosti od veličine.

Paradajz sušen u rerni

Proces sušenja se ubrzava ako iz paradajza izvadite onaj deo gde se nalazi seme, jer tu ima najviše soka, ali ja to nisam vadila. Kada sam ga prepolovila, posolila sam ga onako po nekom svom ukusu, promešala, a zatim rasporedila na žicu od električnog šporeta i pustila da tako malo odstoji i pusti višak soka. Nešto ga i nije bilo previše, posle nekih skoro sat i po stajanja. Zatim sam oceđene paradajze poređala u pleh za pečenje, obložen papirom. Trebalo je i da ih malo poprskam maslinovim uljem pre sušenja, ali sam ja to zaboravila. 🙂 Posolila sam ih ponovo i posula sitno seckanim svežim origanom, bosiljkom, ruzmarinom i sa nekoliko čena sitno seckanog belog luka. Što se biljčica tiče, od svega sam uzela po malo. Paradajz sam sušila u rerni zagrejanoj na 100C oko tri sata, sa uključenim ventilatorom. Svetlana (autor recepta sa bloga „kuvarancije“) kaže da se svakako mora sušiti i duže, ako nemate ventilator. Posle sušenja, otvorila sam malo vrata rerne i ostavila paradajz da se potpuno ohladi tako u plehu.

Ohlađen paradajz sam poređala u tegle (ispalo mi je taman za jednu onu normalnu od 750ml i jednu manju), a onda sam nalila maslinovim uljem, zatvorila tegle i ostavila u frižider. Nisam ga još iskoristila za nešto konkretno, ali suvi paradajz možete koristiti za razne salate, pizze, sosove, testenine, uz pečeno meso…itd. Po želji.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

13 comments

  1. Zoki

    Kopd mene se to pravi vrlo često jer moj muž ne zna šta mu je dosta…on to jede ujutru za doručak sa sirom.Lepe slike i prijatno.

  2. Zoki

    Zaboravih da kažem da za sušeni paradajz je najbolji paradajz šljivar jer je dosta mesnat a nema puno vode,probaj nekada i sa njim,videćeš razliku.

    1. Gaga Post author

      Sutra idem opet u selo, pa ću da zaposlim mamu da ga suši na suncu. A stvarno ovo do sada nisam nikada pravila, to kod nas niko ne ostavlja. U svakom slučaju, sviđa mi se krajnji rezultat.Hvala ti na savetima.

  3. Cica

    Gago hvala 🙂
    Fotke su fenomenalne. Dođe mi da zagrizem monitor – obožavam paradajz u svim oblicima. 😀

  4. snežana

    Ja sušim paradajz onaj sitan ali ceo samo ga malo bocnem viljuškom, ne solim ga i ne dodajem začine, sušim ga par sati na 100°C sa ventilatorom i kad se ohladi stavim u tegle i nalijem maslinovim uljem. Kada se stavlja u jelo daje drugačiji ukus jelu nekako neobičan ali meni se svidja. Probaću ovu tvoju varijantu.

  5. stanko abadzic

    Molim javite mi gdje mogu kupiti susenu rajcicu,ali ne u ulju,dakle samo susenu.

    hvala i pozdrav
    stanko

    098 9232530

  6. Pingback: Kocke od raženog i kukuruznog brašna | Recepti

  7. SNEŽANA KNEŽEVIĆ

    Gago slično sušim paradajz ali bez začina. Posle ga stavim u tegle i nalijem maslinovo ulje. Pretprošle godine sam ga ostavila da ne bude puno suv pa mi je bukvalno izlazio iz tegle iako su tegle bile zatvorene i u frižideru. Ulje je kipilo napolje. Prošle godine sam ga sušila malo više pa je bio presuv. Dobro on kada se stavi u jelo omekša, ali nije za jelo ovako jer je žilav. Kako da znam da je dovoljno suv a da mi se ne desi ovo što mi se desilo prethodna 2 puta.

  8. Pingback: Čeri paradajz sušen na suncu - Moje grne

  9. Pingback: Kocke od raženog i kukuruznog brašna - Moje grne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.