Posni slavski kolač i hleb pride…

4 Replies

Testo
Posni slavski kolač

Posni slavski kolač

Potreban materijal:

1kg brašna
40g svežeg kvasca
100g šećera
180g margarina
120ml ulja
250ml osveštane vode
250ml mineralne gazirane vode

Slavski-kolac

Napomena: Ako nemate osveštanu vodu, ako sveštenik dan uoči slave nije bio da to uradi, onda koristite umesto nje mineralnu gaziranu vodu. U tom slučaju, to bi bilo 500ml.

Priprema:

Mineralnu vodu zagrejati, dodati izmrvljeni kvasac i od potrebne količine šećera dodati jednu kašiku. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. Prosejati brašno u činiju za mešenje. Dodati na listiće isečen margarin sobne temperature, a zatim i ulje. Dodati aktivirani kvasac i mikserom, nastavcima za testo, zamesiti. Ostaviti da narasta na toplom mestu nekih sat vremena. Nadošlo testo izručiti iz činije na radni sto posut brašnom, pa testo malo premesiti. Od date količine testa odvojiti onoliko koliko mislite da će vam biti potrebno za ukrašavanje, otprilike 1/4 testa. Ostatak testa staviti u okrugli pleh za pečenje, kome se skida stranica, dimenzija 28cm. U pleh staviti papir za pečenje. Rukama blago „spljeskati“ testo kako bi se raširilo po čitavom plehu. Od ostatka testa uplesti pletenice i prvo od njih formirati krst na sredini kolača, a zatim i na obodu.

Posni slavski kolač

Takođe od testa napraviti po želji, grozd, bure vina, žito, cvet, lišće itd. Na sredinu utisnuti „preskornik“ žig za slavski kolač. Peći u zagrejanoj rerni na 200C nekih 40-45 minuta, dok lepo ne porumeni.

Preskornik

Od ovog testa možete pripremiti i jako lep, i veoma, veoma mekani hleb. Datu količinu testa podeliti na četiri dela, i u četvrtastom plehu za hleb, dimenzija 10×20 ispeći male veknice. U ovom slučaju, vreme za pečenje je manje.
Napomena: Kolač bude slatkast, ako ne volite, šećer možete i smanjiti.

Hleb

Print Friendly, PDF & Email
loading...

4 comments

  1. Mirjana

    Najbolji recept za posni slavski kolač. Ove godine za Svetog Nikolu proverila. Pojeli zajedno sa gostima. Svaka čast, Dragana! S poštovanjem, Mirjana

    1. Gaga Post author

      Draga Mirjana, hvala puno, drago mi je da Vam se sviđa i što pratite moj blog.
      Veliki pozdrav!

  2. Gaga Post author

    Ne ide Slavice, i ovaj kolač bude baš sladak. 🙂
    U svakom slučaju ako ste skeptični možete da stavite jednu malu kašičicu.
    Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.