Marmelada od paradajza

2 Replies

Food blogosfera Zimnica
Marmelada od paradajza

Marmelada od paradajza

Potreban materijal:

2kg paradajza
malo soli
400g šećera

Priprema:

Paradajz iseći na manje komade i staviti u veću šerpu. Kuvati (bez dodavanja vode) dok se ne napravi na čorbu a ljuske se ne odvoje. Prebaciti u cediljku i propasirati, a zatim dobijeni sok sipati u čistu šerpu. Dodati na vrh kašičice soli i šećer. Kuvati na tišoj vatri dok ne uvri na manje od 500ml zapremine. Gustina se može proveriti tako što od količine odvaditi dve kašike u manju činiju, ostaviti da se kratko ohladi na sobnoj pa 5-10 minuta u frižideru. Ako se zgusnulo da ne curi ili se sporo razliva, dobro je. Gotovu marmeladu sipati u čiste sterilisane tegle, a kada se ohladi zatvoriti celofanom pa poklopcem.

Marmelada od paradajza

Recept sam isprobala sa bloga „Cooks and Bakes“ sa nekim malim izmenama. Pravila sam pola mere u odnosu na originalni recept i izbacila sam papričice. Ne volim ljuto ni u naznakama, kao ni moji ukućani. Maja savetuje da se marmelada koristi kao začin prilikom kuvanja klasičnih ili kineskih jela, kao dodatak sosovima za meso, namaz za pizza testo itd. Meni je lepo, iskreno da vam kažem, da ga mažem onako na hleb. Najobičnije. 🙂

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

  1. andjelina

    JA PRAVIM ISTO MARMELADU OD PARADAJZA ALI DODAM U NJEGA I 2 KG JABUKA I MALO RUMA.POŠTO JABUKA IMA PEKTIN I BRZE SE ZGUSNE A DAJE JOJ ODLIČAN UKUS.MOŽE DA ZAMENI DŽEM OD KAJSIJA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.