Punjeni šaran

2 Replies

Ajme koliko nas je Glavna jela Posna jela
Punjeni šaran

Punjeni šaran

Potreban materijal:

1200g šarana
700g očišćenog krompira
1 sveža paprika
100g šargarepe
50g celera
250g šampinjona
mleveni crni biber, so
maslinovo ulje
sveži peršun
1 glavica belog luka
1 limun
250ml belog vina

Punjeni šaran

Priprema:

Očistiti šarana i dobro oprati. Pekač obložiti aluminijumskom folijom. Sitno naseckati vezicu peršuna, celer i papriku. Šampinjonima odstraniti drške, pa ih sitno naseckati. Kapice iseći na četvrtine. Šargarepu očistiti i iseckati na kolutove, krompir iseckati na kockice. Pomešati peršun, celer i iseckane drške šampinjona. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa preliti sa malo maslinovog ulja. Šarana odozgo iseći na par mesta. Voditi računa da se ne preseče i druga strana. Ribu prebaciti u pekač obložen aluminijumskom folijom. Nadevom sa peršunom napuniti unutrašnjost ribe, pa čačkalicama pričvrstiti na nekoliko mesta. Limun iseći na kolutove. Beli luk očistiti, ali čenove ostaviti cele. U gornje proreze ribe staviti po krišku limuna i čenove belog luka. Oko ribe (prazan prostor u pekaču) staviti iseckani krompir, šargarepu i ostatak šampinjona. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ako je ostao nadev, preko staviti i njega. Preliti maslinovim uljem po povrću i ribi, pa preklopiti, zatvoriti folijom. Staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 250C. Peći 30 minuta, a zatim otklopiti i naliti belo vino. Poklopiti ponovo folijom i peći još 30 minuta, a zatim otklopiti. Nastaviti sa pečenjem još 30 minuta. Povremeno povrće promešati. Poslužiti toplo.


Update: Oktobar 2013. Recept šaljem Ivani sa bloga „So i Biber“ domaćici igrice za gastro blogere „Ajme, koliko nas je“. Tema za mesec oktobar je riba.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

  1. novii

    Dosta je ovakih recepata gde ide šaran malo teži od kilograma, dok na primer mi ovde u Apatinu smo osuđeni na one teže od dva kilograma. Praksa je pokazala da su ti šarani teži od dva kilograma previliki za punjenje i pečenje. Razlog je prilog koji se uz jelo sprema, pa nakon jela ostane ribe koja se posle posluži uglavnom hladna.
    A u Apatinu najbolju prođu u ribarnicama imaju šarani od preko dva kilograma jer je ta težina taman za dobar riblji paprikaš.

  2. Pingback: Ajme, koliko je riba! ~ rezultati - So i biber

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.