Pita 3 u 1

7 Replies

Food blogosfera Posna predjela Slane pite i gibanice
Pita 3 u 1

Pita 3 u 1

Potreban materijal:

500g tankih kora za pitu
400g šampinjona
2 glavice crnog luka
2-3 praziluka
200g spanaća
150g pirinča
so, mleveni crni biber
ulje
mineralna gazirana voda

Priprema:

Skuvati pirinač i ocediti od viška vode ako je potrebno. Na ulju propržiti sitno iseckani crni luk, dodati šampinjone iseckane na tanke listiće i sve zajedno dinstati dok ne omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Praziluk iseckati na sitne kockice i propržiti na ulju u posebnom tiganju. Spanać oprati i iseći na rezance. Skuvani pririnač podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati izdinstane šampinjone i luk, u drugi izdinstani praziluk, a u treći spanać. Sve lepo izmešati i sjediniti. Četvrtasti pleh za pečenje podmazati sa malo ulja. Slagati 4 kore jednu preko druge, a svaku poprskati sa kašikom ulja i mineralne gazirane vode. Na četvrtu koru rasporediti nadev od praziluka i pirinča, a zatim istim postupkom ponoviti ređanje sa još četiri kore, pa staviti nadev od šampinjona i pirinča, i na kraju rasporediti još četiri kore i staviti fil od spanaća. Prekriti sa dve-tri kore odozgo, poprskati sa malo ulja i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 45 minuta. Gotovu pitu prekriti kuhinjskom salvetom i ostaviti tako 10 minuta. Kad se malo ohladi iseći na kocke i poslužiti. Pita je lepa i topla i hladna.

Recept je isproban sa bloga „La cuisine creative“ sa nekim malim izmenama. U originalu se ređaju u filuju po četiri kore i uvijaju u rolat. Tako dobijete tri rolata, sa različitim filovima. Ja sam pitu ređala klasično, ne kao rolate, tako da su svi filovi bili spojeni u jednoj piti.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

7 comments

  1. mignonne

    Da znas da mi se svidja tvoja verzija, tako slagana kao gibanica… mnogo ti je lepo uspela, hvala puno na isprobavanju i divnoj ideji.:))) p.s. fotkica za 5+… prijatno grickanje!

    1. Gaga Post author

      Hvala tebi na mnogo dobrom receptu. :*
      A što se grickanja tiče, odavno smo je mi pogrickali. 🙂 Pravila sam je još letos za slavu, al’ nikako da objavim.

  2. Tarja

    Isprobala sam je u savrsena je. Prvi put sam imala sve sastojke, a drugi put sam je pravila bez spanaca i opet je bila savrsena. Hvala Gago….. <3

  3. Lara Bubamara

    Pita je odlicna,sklop namirnica odlicno-neobican(riza-spanac-prazi luk,pecurke) ma bolje nemoze da bude.Ja sam ranije uvek pravila samo kao rolate,tako mi je bilo lakse,sada mi se vise dopada ovako slagana pita,presek za peticu.

    Pozdravcic!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.