Posna pita sa voćem i orasima

2 Replies

Ljubitelji kafe - Doncafé Posne poslastice Slatke pite
Posna pita sa voćem i orasima

Spozorisani post

Posna pita sa voćem i orasima

Slave su u svim srpskim domovima jedno od najznačajnijih porodičnih slavlja. Bilo da je vaša u zimskom ili letnjem periodu i bilo da pravite veću ili manju gozbu, posnu ili mrsnu, znamo da to zahteva dosta truda i ljubavi ali i poneki novi recept… svaki put. Kako bismo vas inspirisali i pomogli vam da za sledeću slavu dodate nešto zanimljivo na sto, pripremili smo za vas 16 novih recepata, predjela i poslastica, dostojnih svakog praznika. Odaberite one koji vam se najviše dopadaju i uživajte zajedno sa svim vašim gostima! Recepte su pripremale vrsne kuvarice i blogerke sa blogova Vojvođanskakuhinja.com, palachinkablog.com i Moje-grne.com. Za vas je sve odabrao, uredio i pripremio sajt NajboljaMamaNaSvetu.com a sve omogućio Doncafé.

Knjižicu sa 16 recepata „Predlozi za slavska predjela i sitne kolače“ u PDF formatu možete preuzeti ovde ili klikom na sliku ispod.

Predlozi za slavska predjela i sitne kolače

Potreban materijal:

500g tankih kora za pitu
100g suvih šljiva
100g suve brusnice
100g suvih kajsija
100g suvih smokvi
100g suvog grožđa
100g suvih urmi
100g kandirane narandže
200g mlevenih oraha
100g šećera
3 kesice vanillin šećera
Malo ulja

Preliv:

700g šećera
600ml vode

Posna pita sa voćem i orasima

Priprema:

Voće (osim suvog grožđa) sitno iseckati i staviti u činiju. Dobro promešati i lepo sjediniti. Četvrtasti pleh za pečenje dimenzija 35x20cm podmazati uljem. Zagrejati rernu na 200C. Tri kore za pitu zgužvati i staviti na dno pleha jednu do druge. Ponoviti sa još tri kore, a zatim posuti sa malo seckanog voća, mlevenim orasima i šećerom. Preko staviti tri izgužvane kore, kao na početku. Posuti voćem, orasima i šećerom, pa prekriti trećim redom kora. Posle trećeg reda kore poprskati sa malo ulja. Ponoviti postupak ređanja kora i filovanja za još tri reda, a zatim staviti tri kore preko kojih se ne stavljati fil, ali ih preliti sa malo ulja. Nafilovanu pitu oštrim nožem iseći na kocke i staviti da se peče. Pitu peći nekih 30 minuta, a po potrebi je pokriti aluminijumskom folijom. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i pripremiti preliv od šećera i vode. Šećer i vodu staviti u šerpicu, pa kada provri, kuvati nekih 5-6 minuta. Vrelim prelivom preliti toplu pitu. Ostaviti da odstoji kako bi dobro upila preliv. Najbolje je da se pita pravi dan ranije i ostavi da odstoji preko noći uvijena u plastičnu foliju.

Posna pita sa voćem i orasima

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

  1. Aleksandra Ciric

    Draga Gago, molim te za malu pomoc u vezi recepta za posnu pitu od suvog voca. Ja sam ovako razumela redanje a ti mi reci da li je to ispravno
    3 kore,3 kore,fil,3 kore,fil,3 kore,ulje,3 kore,fil.3 kore , fil, 3 kore,ulje.
    Pozdrav Aleksandra !

    1. Gaga Post author

      Jeste, ređanje ide tako, dobro si razumela. Ulje po potrebi možeš da staviš i na još neki red, sve u zavisnosti koliko su ti baš debele kore. Ove koje ja kosristim su baš tanke, zato i nije bilo potrebe da se mnogo prska.
      Pozdrav i tebi. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.