Tags:

Mandžun – Vlaški pekmez

6 Replies

MEZZE Zimnica
Mandžun – Vlaški pekmez

Mandžun – Vlaški pekmez

Nešto što se ranije spremalo „pod obavezno“ po selima, pogotovo kod onih koji su imali vinograde. Sećam se da ga je moja tetka Mira uvek pravila. U poslednje vreme, to nije slučaj. A ne sećam se ni da je u mojoj kući to nekada pravljeno, iako imamo vinograd. Nekada se spremao u zemljanim loncima u velikim količinama, što nije ni čudno, obzirom da na selu rodi uvek puno grožđa, a i bude jako puno bundeva, koje su takođe po selima veoma zastupljene i puno se seju. Šećer se ne stavlja, iz razloga što je mlado vino jako slatko, a od zavisnosti od boje grožđa od kog je šira, zavisi i boja pekmeza. Od jarko crvene, do žućkaste. Na vlaškom jeziku se zove „mandžun“. Pekmez se čuvao se na tavanima ili ostavama – pivnicama i jeo u posebnim prilikama za vreme praznika, kao pravi delikates. U nekim krajevima se ovaj pekmez zove Recelj, tako sam barem videla istraživajući malo po internetu.

Mandžun – Vlaški pekmez

Potreban materijal:

2 l šire
2kg očišćene i na kockice isečene bundeve

Priprema:

Mlado vino staviti u šerpu i kuvati na laganoj vatri kada provri oko 2 sata. Dodati isečenu bundevu i kuvati dok se komadići bundeve skroz ne raskuvaju, još nekih sat vremena uz često mešanje. Vruće sipati u sterilisane tegle, povezati celofanom, a zatim i poklopac. Ostaviti da se ohladi i čuvati u špajzu.

Recept je objavljen i u magazinu MEZZE, novembar 2013.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

6 comments

  1. Ivana

    Moja baba, Makedonka je pravila nesto slicno, ona ga je zvala rečeli. Nisam znala da ga neko još pravi, baš mi je drago da sam naletela na ovo, hvala za recept!

    1. Gaga Post author

      Na žalost, sve manje se pravi i kod mene u kraju. Treba sačuvati od zaborava ovakve recepte.
      Drago mi je da vam se sviđa.
      Pozdrav!

  2. Milanka

    Kako mi se ovo provuklo, da nisam videla… Nisam čula za ovo, a baš zvuči zanimljivo.
    Nista… samo nek je zdravlja, ovo moram isprobati!

  3. Maja Mijajlovic

    E, ne mogu da verujem da vidim recept za recelj :))))..Pravila ga je i moja baka i svi smo ga obozavali.Doduse, u toplickom kraju,odakle su moji ,izgleda malo drugacije- bundeva nekako ostane cela u kockicama u tom sirupu od slatkog vina…boja mu je bila malo tamnija a te kockice bundeve su nekako bile okolo krckave ..a unutra meke ..kao da su slatko od bundeva.Na zalost ,bila sam mladja i nikada nisam pitala kako se pravi 🙁 Samo znam da su sastojci isti i da se zove recelj !

  4. Kate

    Recelj(raceli) e slatko od tikva(bundeve) iseceni na dolgi parcinja i plus se dodava grozje bez semka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.