Lenja pita sa jabukama

6 Replies

Ljubitelji kafe - Doncafé Poslastice i kolači
Lenja pita sa jabukama

Sponzorisani post

Lenja pita sa jabukama

Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik. Njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. U Srbiji se čitava Velika nedelja slavi u krugu porodice, a nedeljni ručak sve to zaokružuje u praznik. Kako bismo vas inspirisali i pomogli vam da za uskršnju trpezu dodate nešto zanimljivo na sto, za vas smo u saradnji sa nekima od naših najpoznatijih blogerki napravili ovu zbirku recepata. U njoj ćete naći ideje za predjela, glavna jela, desert ali i farbanje jaja i ideje kako iskoristiti kuvana jaja posle Usrksa. Odaberite one koji vam se najviše dopadaju i uživajte zajedno sa svim vašim gostima!

Recepte su pripremale vrsne kuvarice sa blogova Astal-kuhinja moje ravnice, Palachinka, Prstohvat soli, Ja u kuhinji i Moje Grne. Za vas je sve odabrao, uredio i pripremio sajt NajboljaMamaNaSvetu.com a sve omogućio DONCAFÉ.

Knjižicu sa receptima u PDF formatu možete preuzeti klikom na sliku.

Uskršnji recepti

Potreban materijal:

2 jajeta
100g svinjske masti
10g praška za pecivo
100ml mleka
15 kašika šećera
18 kašika brašna
Rendana korica pola limuna
500g očićšenih i narendanih jabuka
3 kašike mlevenih oraha
1 kašičica cimeta u prahu

Šećer u prahu za posipanje

Lenja pita sa jabukama

Priprema:

Rendane jabuke sa dodatkom 5 kašika šećera staviti u tiganj i na vatri dinstati dok jabuke ne omekšaju i ne otpuste višak tečnosti. Na kraju dodati orahe i cimet, lepo promešati i skloniti sa vatre da se masa malo prohladi. Okrugli pleh za pečenje obima 26cm nauljiti i posuti brašnom. U posudi za mešanje mikserom umutiti jaja, mast i ostatak šećera, a zatim dodati mleko i brašno, pa sve lepo sjediniti. Polovinu mase sipati u pripremljeni pleh za pečenje i u rerni zagrejanoj na 200C peći nekih 10 minuta. Izvaditi zatim iz rerne i preko zapečenog testa rasporediti pripremljeni fil od jabuka i sipati ostatak mase za testo. Vratiti u rernu i peći još nekih 25-30 minuta. Najbolje je čačkalicom proveriti da li je kolač pečen. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, a zatim ga seći na željene kocke, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Lenja pita sa jabukama

Print Friendly, PDF & Email
loading...

6 comments

  1. Sladjana Skrba

    Hvala za knjizicu sa Vaskrsnjim receptima. Vi ste sve divne, vrijedne i velikodusne zene i kuharice.

  2. josipa

    Da li se visak tekucine nakon dinstanja jabuka treba odkloniti ili se tako takuca smjesa stavlja na prvu koru??

    1. Dragana Pušica Post author

      Draga Josipa, piše u receptu da ih dinstate dok ne otpuste višak tečnosti, što znači da ih dinstate dok tečnost ne ispari.
      Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.