Piramida sa višnjama

5 Replies

Food blogosfera Torte
Piramida sa višnjama

Piramida sa višnjama

Potreban materijal:

450g očišćenih i oceđenih višanja iz zamrzivača
500g smrznutog lisnatog testa (pakovanje sa dve table)
800ml mleka
10 punih kašika šećera
1 kesica burbon vanilin šećera
100g pudinga od vanile
4 žumanceta
170g maslaca
300ml slatke pavlake

Piramida sa višnjama

Priprema:

Odmrznuto lisnato testo oklagijom rastanjiti na dimenziju 30x25cm i iseći na 5 trakica. Višnje podeliti na dva dela. Uzdužno po sredini poslagati jedan deo višanja jednu do druge i svaku traku urolati u tanke rolatiće. Urolane stavljati u pleh od električnog šporeta obloženog papirom za pečenje tako da „sastav“ rolatića bude dole, kako se ne bi otvarali tokom pečenja. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Ukupno treba da budu 10 rolatića. Staviti ih da se peku u rerni predhodno zagrejanoj na 200C nekih 30 minuta. Ako se ipak razdvoje sastavi, nije strašno, u nafilovanoj torti se ne primećuje.

Piramida sa višnjama

Žumanca penasto umutiti mikserom pa dodati 300ml mleka i puding, sve dobro izmešati i sjediniti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti sa šećerom da provri pa dodati puding sa žumancima i skuvati kašicu-fil. Ostaviti da se fil ohladi. Maslac posebno umutiti penasto, pa sjediniti sa potpuno ohlađenim filom i sve lepo izmešati.

Piramida sa višnjama

Na poslužavnik poređati 4 rolatića jedan do drugog i premazati filom sa svih strana. Preko toga poređati 3 rolatića pa opet fil, zatim 2 rolatića pa fil i na kraju preostalu, 1 rolatić. Ostatkom fila premazati piramidu sa svih strana i staviti da malo odstoji u frižideru pre filovanja šlagom. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno (ako volite slađe može se dodati i prah šećer) i nafilovati preko. Piramidu ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja.

Piramida sa višnjama

Desert koji kruži internetom već neko vreme, kako među gastro blogerima, tako i među portalima koji za kategoriju imaju i deo sa receptima. Ne mogu tačno da kažem i da se setim gde i kod koga sam prvi put videla recept, ali kada sam ga opet videla na blogu „Legice u kuhinji“ konačno sam rešila da ga i ja napravim i isprobam. Recept sam malo izmenila u odnosu na original što se tiče nekih mera i samog postupka.
Jedino što mogu da kažem je da mi je žao što to nisam uradela ranije. Fenomenalan desert! Po meni ‘ladno ide u kategoriju torti.

Piramida sa višnjama

Print Friendly, PDF & Email
loading...

5 comments

  1. DAMIR AGICIC

    Veoma primamljiv recept. Mislim da bi se lako preuredio i z dijabeičare. Dakako, pod pretpostavkom da im se ne omili previše i da ne budu disciplinirani.
    Bravo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.