Tri ukusne salate od tušta

4 Replies

MEZZE Salate i Obrok salate

Salate od tušta

Salata od tušta

Potreban materijal:

200g očišćenog tušta
malo rukole
2-3 čena gnječenog belog luka
2-3 struka vlašca
1-2 grančice sveže mirođije
ulje od semenki grožđa
kalijumova so
balzamiko sirće

Priprema:

U kipuću slanu vodu staviti tušt i blanširati ga 2-3 minuta, zatim ocediti od tečnosti i ohladiti. Staviti u činiju sa ostalim sastojcima, sve lepo začiniti po ukusu i promešati. Ohladiti pre služenja.

Salata od tušta

Salata od tušta sa prazilukom

Potreban materijal:

4-5 šake očišćenog tušta
grančica sveže mirođije
1 praziluk
vlašac
2 mala sveža kornišona
2-3 čena belog luka
sirće, so, ulje
malo rukole

Priprema:

Oprani i očišćeni tušt obariti u ključaloj vodi nekih 2-3 minuta, procediti i staviti u činiju. Praziluk naseckati na kolutove, kornišone na kockice, a začinsko bilje sitno naseckati. Rukolu ne seckati. Sve sjediniti i po ukusu posoliti i začiniti sirćetom i uljem.

Salata od tušta sa prazilukom

Zelena salata sa tuštom

Potreban materijal:

70g očišćenog tušta
20g rukole
170g zelene salate
vezica svežeg vlašca
grančica peršuna
kalijumova so
ulje od semenki grožda
balzamiko sirće

Priprema:

Tušt obariti u vodi par minuta, izvaditi, procediti od tečnosti i ohladiti. Zelenu salatu iskickati, staviti u činiju, pa dodati rukolu, iseckani vlašac, tušt, seckani peršun i začiniti po ukusu.

Zelena salata sa tuštom

Recepti su objavljeni i u septembarskom broju MEZZE magazina.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

4 comments

  1. SNEŽANA

    Ove biljčice ima u mom vrtu koliko hoćeš ja to čupam i bacam jer mislim da je korov koji nije zdrav za jesti. Sad prvi put vidim recepte za ovu salatu od tušta. Interesuje me kakav ukus ima, da nije gorka ili bezukusna, jer ne usudjujem se da je probam jer mi nešto ne uliva poverenje mada se jasno vidi na slikama koja je to biljka i kako se pravi salata. Da li može da se napravi i neko jelo od ove biljke.

    1. Gaga Post author

      Gorka nije, bezukusna – pa nije ni to, sve zavisi naravno i kako je spremite i kakvu kombinaciju napravite. Biljka je inače jako zdrava i po pitanju vitamina ima čak i više nekih u svom sastavu nego neke za koje smo verovali da su „kraljice“ u tom smislu. Proguglajte malo, ima jako puno tekstova o tuštu. I naravno, dok ne probate, nećete znati. Moj savet je samo, pre upotrebe za salatu, malo je izblanširajte. Inače se može koristiti i za čorbice i složenija jela.

  2. Zorana

    Ja pravim od zivog opranog Tušta salatu sa malo Bjelosevac Soli,malo Sirce iz Wiena,3 kasike ulje od Bundeve Alnatura i 3 kasike ulje od Lana sve Bio kvalitet .Pa to je neverovatno ukusno.Mogu samo da preporucimmm!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.