Čeri paradajz sušen na suncu

8 Replies

Food blogosfera Zimnica
Čeri paradajz sušen na suncu

Čeri paradajz sušen na suncu

Uveliko su počeli dani i sezona ostavljanja zimnice, kako slatke, tako i slane. Moram priznati da sam ja neko ko se još uvek za gro stvari grebe od mame ili pa zajedničkim snagama sve pozavršavamo u selu.
Pre dve godine sušila sam paradajz u rerni, po Cicinom receptu – sa bloga „kuvarancije“. Sada sam se odlučila za sušenje na suncu, a inspiraciju sam ponovo našla kod Cice na blogu. Razlika ima, pa je najbolje da pre nego što se i sami odlučite, dobro proučite i pročitate sve načine, na linkovima koje sam spomenula (klik na crveno 😉 ).
Ja sam u oba slučaja koristila čeri paradajz, ove godine sam ga čak posadila i po nekim loncima na terasi i super mi je rodilo, eto da se malo hvalim. 🙂 Običan ću da „odradim“ kad budem otišla kod mame na par dana u selo.

Čeri paradajz sušen na suncu

Ovako…ja sam imala oko 850g čeri paradajza, koji sam lepo oprala, presekla na pola i pažljivo kašičicom izvadila seme. Kod onih koji su bili baš mali i nisam. U pleh za pečenje od električnog šporeta sam stavila papir za pečenje, poređala sam čeri, sa presečenim stranama na gore i posula onako otprilike po ukusu mešavinom morske soli i bibera, kao i belim lukom u granulama. Moj čeri se tako sušio na suncu ( vala je bilo preko 35 stepeni) tri dana. S’ tim što je dugog dana bilo malo oblačno, pa sunca nije bilo celog dana direktno, ali je bilo toplo, nije bilo nekog značajnog pada temperature. Uveče sam pleh sklanjala sa sunca i pokrivala gazom. Sledećeg dana ponavljala postupak iznošenja na direktno sunce itd. Trećeg dana u prepodnevnim časovima sam sklonila i započela drugu fazu.

Čeri paradajz sušen na suncu

Meni je sve stalo u jednu teglu onu klasičnu, od 700ml. Teglu treba naravno sterilisati, uobičajeno. Sušeni paradajz ređati u teglu naizmenično sa začinskim biljčicama/travčicama po želji, ja sam koristila: origano, bosiljak, vlašac, peršun, beli luk – iseckani, timijan, ruzmarin, mirođiju, estragon i malo šarenog bibera u zrnu. Neke sam travčice seckala, neke stavljala onako cele. Bitno je naravno da ih sve lepo operete i prosušite. Na kraju sve naliti kvalitetnim maslinovim uljem, da pokrije paradajz i travčice u tegli. Poklopiti i držati u frižideru do korišćenja. A koristiti po želji, za šta god da mislite da bi vam super išlo. 😀

Čeri paradajz sušen na suncu

Print Friendly, PDF & Email
loading...

8 comments

  1. Vesna Nešić

    Prešlo me vreme debelo 🙂 Imam 4kg polusuvog šljivara u zamrzivaču, vala će sačekati novo sunce da se dosuši 🙂

  2. Cica

    Super izgleda. Hvala na spominjanju :*
    Ja sam napravila za prethodnih mesec-dva nekih 5 tura što od paradajza iz bašte, što od onog sa pijace. Od svega, jedna od tura je „provrištala“ još prvi dan dok je bila na suncu. U stvari, moj muž je nešto eksperimentisao, pripremao, seckao,… držao u tajnosti, a ja se nisam mešala. Ne znam ni ja, a ni on, šta nije uradio kako treba, svakako je nešto zeznuo. Samo pretpostavljam da nije dovoljno posolio, a možda je bio takav dan 😉 Kad imaš puno svog paradajza, onda možeš da se „igraš“, pa i ako ne uspe nije strašno. U svakom slučaju, ovo leto je bilo odlično za sušenje. Sad prelazim na rernu… 🙂

  3. Katarina

    Moze li nekako da se sacuva bez maslinovog ulja i van frizidera, kao suve sljive? Hvala 🙂

  4. Pingback: Patlidžan rolnice - Moje grne

  5. Pingback: Rižoto sa pilećom džigericom - Moje grne

  6. Pingback: Mirisni hleb iz Provanse - Moje grne

  7. Pingback: Gnječena krompir salata

  8. Pingback: Mirisni hleb iz Provanse

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.