Panetone

Comment

MEZZE Poslastice i kolači Testo
Panetone

Panettone je tradicionalni slatki hleb/kolač, poreklom iz Italije, tačnije Milana. Najčešće se sprema za Božić.

Panetone

Potreban materijal:

160g maslaca
550g brašna
60ml mleka
12g suvog kvasca
160g šećera
4 jaja
3 žumanceta
prstohvat soli
120g suvog grožđa
malo ruma ili vermuta
2 kašičice arome vanile
rendana korica limuna

Panetone

Priprema:

Priprema testa za Panetone se sastoji iz tri koraka, u kojima se postepeno dodaju sastojci i svaki put se testo pušta da naraste.

Suvo grožđe natopiti u rumu ili vermutu i ostaviti da omekša, pa ga ocediti.

U 60ml mlakog mleka dodati 10g kvasca i 1 kašičicu šećera. Dodati 100g brašna i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Pokriti ga zatim folijom i ostaviti da na toplom mestu odstoji 20 minuta.

Posle tog vremena testu dodati 180g brašna, ostatak kvasca, 2 jaja. Zamesiti a zatim dodati 60g šećera i 60g mekanog maslaca. Lepo zamesiti glatko testo koje nije lepljivo, ponovo ga pokriti folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.

U trećem koraku dodati 2 jaja, 3 žumanceta i 270g brašna. Mesiti nekih 10 minuta, pa dodati 100g šećera, so, ostatak maslaca, rendanu koricu limuna, aromu vanile i oceđeno suvo grožđe. Sve lepo umesiti. Pokriti i ostaviti da odstoji 20 minuta.

Pripremiti odgovarajući dublji sud za pečenje, najbolje lonac u veličini papira za Panetone. Papir premazati maslacem, pa ga staviti u šerpu. Odstajalo testo izručiti na radni sto posut brašnom. Blago ga premesiti, formirati kuglu i staviti je zatim u šerpu, tako da glatka strana bude gore. Tako formirano testo pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu da odstoji dva sata. Skloniti foliju, ostaviti testo nepokriveno još 10 minuta, pa oštrim nožem odozgo malo zaseći u obliku krsta. Rernu zagrejati na 200C, a ispod rešetke staviti posudu sa vodom. Peći u zagrejanoj rerni 10 minuta, a zatim smanjiti na 170C i peći još sat vremena. Isključiti rernu i ostaviti da se ohladi u rerni, ne otvarati je.

Panetone

Recept, kao i papir za Panetone sam dobila od moje dugogodišnje online forumske drugarice Ane. Ovom prilikom joj se još jednom puuuuuno zahvaljujem. Recept je tačan, a što je najvažnije, Panetone je jako, jako ukusan.


Recept je objavljen i u magazinu MEZZE

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.