Sirup/sok & marmelada od drenjina

1 Reply

Food blogosfera Zimnica
Sirup/sok & marmelada od drenjina

Sirup/sok & marmelada od drenjina

Ja sam sada prvi put pravila sok i marmeladu od drenjina, a za početak, jer nisam znala kako će da ispadne na kraju, nisam ni imala nešto puno količinski plod, nekih 1700g. Moja mama za ovo nije mogla da mi pomogne, jer se ne seća kako je pokojna baba pravila u svoje vreme, seća se samo da je baba marmeladu pravila tako što je mutila, i to je maltene bio posao ceo dan stajanja uz šporet, ali se ipak ne seća tačno svega.

Drenjine

Pitala sam onda i Branku sa bloga „Home-made by B“ koja je po meni kraljica marmelada na našim prostorima, za savet, ali ni ona nije pravila, pored milion onih drugih koje jeste. 😀 Joj mene malera! 😀

A onda sam jelte malo guglala i recept kojim sam se vodila našla na Coolinariki, čiji je autor članica jakica. Ispalo je na kraju super odlično i veoma, veoma sam zadovoljna.

Sirup/sok & marmelada od drenjina

Original recept za sok od drenjina i marmeladu od drenjina.

U nastavku pišem onako kako sam ja pravila, sa mojim količinama materijala.

Potreban materijal:

1700g opranih drenjina
1700ml vode
1 kašičica limontusa
šećer po potrebi, u zavisnosti od količine skuvane i proceđene mase

Priprema:

Staviti drenjine sa vodom u veći lonac da se kuvaju. Kuvati ih dokle god ne „pobele“, sat i po do dva. Kuvane procediti prvo kroz đevđir i malo istiskati pomoću prese za pire krompir, a zatim izmeriti dobijeni sok. Ostatak kuvanih drenjina ostaviti po strani za pravljenje marmelade. Na 1 litar dobijenog soka staviti 1kg šećera. Šećer i sok vratiti u lonac, pa kuvati još nekih pola sata uz mešanje, dok se šećer ne istopi. Skloniti sa vatre, ubaciti limontus, promešati, pa sirup sipati u vruće, sterilisane staklene flaše. Od ove količine materijala meni je ispalo negde malo više od 1500ml sirupa. Sirup služiti razblažen mineralnom gaziranom ili običnom vodom. Sirup čuvati u frižideru.

Sirup/sok & marmelada od drenjina

Što se marmelade tiče, sada ima malkice više posla, jer treba sve to lepo procediti i propasirati (odvojiti od koštica). Ja sam sada malo žešće gnječila prvo kroz đevđir, pa gusto sito i na kraju sam pomoću gaze istisnula što sam više mase mogla, u svakom slučaju, dobila sam na kraju 1kg. Propasiranu masu od drenjina staviti u šerpu, pa naliti čašom-dve vode i dodati 1kg šećera. Kuvati oko pola sata uz povremeno mešanje i skidanje pene koja se stvara. Kuvano sipati u vruće, sterilisane tegle. Ja sam dobila dve klasične tegle marmelade. Čuvati ga u frižideru.

Sirup/sok & marmelada od drenjina

Print Friendly, PDF & Email
loading...

1 comment

  1. Laka kuharica

    Obožavam pekmez od drenka, nekada davno radili su ga moja teta i tetak. prvo su nabrali drenak u šumei, a onda je slijedilo cjelodnevno stajanje kraj peći i miješanje. Tako da sam sigurna da ga nikada neću raditi (nikada ne reci nikada:)). Divno da si se odlučila, svaka čast. Vjerujem da je odličan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.