Grbava pita

2 Replies

Posna predjela Testo
Grbava pita

Grbava pita

Potreban materijal:

500-600g brašna
50ml ulja + za dinstanje i premazivanje
1 kašičica šećera
20g svežeg kvasca
200ml vode
3 glavice crnog luka
200g seckanih oraha
mleveni crni biber, so
tucana slatka paprika

Grbava pita

Priprema:

Za nadev na malo ulja propržiti crni luk, posoliti ga po želji. Kada bude gotov, skloniti ga sa vatre i dodati 150g seckanih oraha, pa začiniti biberom i tucanom paprikom po ukusu. Ostatak oraha skloniti sa strane.

U vodu razmrviti kvasac sa šećerom, pa ostaviti da nadođe. U posudu za mešanje staviti 500g brašna (ostatak skloniti sa strane i koristiti po potrebi). Dodati so, 50ml ulja i nadošli kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti ga da odstoji nekih 15-tak minuta, a zatim ga premesiti na brašnom posutom radnom stolu i podeliti na tri dela.

Deo testa rastanjiti oklagijom, pa premazati čitavu površinu pomoću četkice sa malo ulja, a zatim posuti delom ostatka seckanih oraha. Rastanjiti drugi deo testa, pa ga prebaciti preko prvog, nadevenog dela, a zatim i njega premazati uljem i posuti orasima. Rastanjiti i treći deo i prebaciti ga preko drugog, samo taj poslednji deo ne premazivati i ne posipati orasima. Sada sve zajedno lagano premesiti, formirati testo u valjak i podeliti ga na tri dela,

Pleh dimenzija 26cm podmazati uljem i posuti brašnom. Rernu zagrejati na 200C.

Raszanjiti oklagijom deo testa na veličinu pleha, pa ga pažljivo preručiti u pleh. Preko rasporediti polovinu izdinstanog nadeva od luka i oraha. Prekriti drugim delom rastanjenog testa, pa staviti ostatak nadeva i prekriti trećim delom rastanjenog testa. Pitu pre pečenja premazati uljem.

Grbava pita

Peći u predhodno zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta. Pečenu, još vruću pitu, odmah po vađenju premazati uljem. Pita je lepa topla i hladna.

Grbava pita

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.