Marijin ajvar

4 Replies

Food blogosfera Zimnica
Marijin ajvar

Marijin ajvar

Ispeći na „Smederevcu“, ako ste u mogućnosti, ako ne, gde već možete i na čemu inače pečete paprike za ajvar, 30kg crvenih mesnatih paprika.

Ispeći ih sa svih strana, ali ne previše, da ne bi pregorele.

Marijin ajvar

Pečene paprike stavljati u posude sa poklopcima. Najbolje je ako imate one velike lonce gde se drži svinjska mast posle svinjokolja. Obično ih ljudi na selu imaju.

Napunjene posude poklopiti i umotati u  čaršav da sačuvaju toplotu i da se popare, pa ih ostaviti tako da odstoje preko noći,  jer će se paprike tako sutradan lako oljuštiti.

Pre ljuštenja paprika, svaku zaseći na vrhu i pustiti da im iscuri sok, ređati ih najbolje na đevđir. Posle toga ih oljuštiti.

Zatim paprike očistiti od semenki. Nije smak sveta ako ostane koja, ali se trudite da ih što više uklonite. Paprike takođe ne ispirati vodom naknadno, jer im to ubije ukus.

U rerni ispeći 5 kg patlidžana. Otprilike sat vremena, ali ih okrećite povremeno. Pečeni patlidžan kao i paprike, staviti u šerpu, poklopiti i ušuškati, samo što će patlidžan moći da se ljušti u roku od par sati. Kada su patlidžan i paprike oljušteni i očišćeni, samleti ih na mašini za mlevenje mesa.

Marijin ajvar

U veliku šerpu sipati ulje na dno (toliko da ga samo pokrije) i ubaciti mlevene paprike i patlidžan. Umešajte zatim oko 800 ml ulja i sve promešati.

Ajvar kuvati oko tri sata na jakoj vatri uz konstantno mešanje da ne bi zagoreo. Što znači da mu se mora posvetiti maksimalna pažnja, pa odvojite vreme „pošteno“.  Da li je gotov može se proveriti tako što se mala količina stavi na tanjirić, pa ako se sliva tečnost treba još da se kuva. Ili kada varjačom provučete po dnu, i ostane trag, onda je gotov.

Marijin ajvar

Kada je ajvar skoro gotovo, treba zagrejati tegle gde će se sipati. Poređati ih na šporetu, na deo koji je dalji od mesta gde je jaka vatra. Ako inače ne spremate ajvar na „Smederevcu“, onda tegle sterilisati uobičajeno. U svakom slučaju, moraju da budu tople da ne bi pukle kada se ajvar sipa unutra.

Gotov ajvar treba začiniti sa “dve šake soli”, bukvalno. Najbolje je probati i ako treba još, dodati, po ukusu.

Marijin ajvar


Marijine napomene:

Neko stavlja i po koji čen izgnječenog belog luka i kašičicu alkoholnog sirćeta.

Takođe, može da se zaljuti ajvar i sa nekoliko ljutih papričica. Njih treba isto ispeći, oljuštiti i samleti, kao i slatke.

Ako se plašite da se ajvar ne pokvari, umešati u njega 5g konzervansa.


Zagrejane tegle staviti na drvenu podlogu/dasku i tek onda sipati ajvar.

Zagrejati zatim rernu od električnog šporeta na 100C. Staviti tegle (otvorene) i zapeći ih oko dva sata.

Zagrejati ulje pa po malo sipati u svaku teglu. Zatvoriti dobro, uviti tegle u ćebe i tako ostaviti da se ohladi.

Ajvar čuvati na hladnom i mračnom mestu, a kada se otvoriti tegla, čuvati je u frižideru.


Recept za ajvar je isproban sa Marijinog  bloga „Palachinka“. 

Print Friendly, PDF & Email
loading...

4 comments

  1. Mari

    Cijela jesen miriši na ajvar… ma nema bolje! Osobito ako imaš sreće pa, kao ti, sve obaviš na starom, provjerenom šporetu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.