Sarma od crne džigerice

1 Reply

Glavna jela

Potreban materijal:

1 glavica svežeg kupusa
500gr teleće crne džigerice
10 lenti dimljene slanine
3 kašike paradajz pirea
3 glavice luka
1 grančica ruzmarina
ulje, so i mleveni biber

Priprema:

Obarimo listove kupusa u uzavreloj i posoljenoj vodi. U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo parčad džigerice kojoj smo odstranili membranu. U drugom tiganju sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk. Posolimo, pobiberimo i dodamo 200mlvode, paradajz pire i grančicu ruzmarina. Vodite računa da ne preterate sa ruzmarinom. Deo sadržaja iz tiganja stavimo u keramički sud. Na obarene listove kupusa stavimo po nekoliko parčeta džigerice ( sitnije sečene), uvijemo sarmu i ređamo u keramički sud. Ponovimo postupak dok se ne utroši materijal. Potom stepenasto poređamo lente slanine. Prelijemo ostatkom iz tiganja.
Pečemo 1h na 200C.
Lente slanine stavimo na tanjir za serviranje, na njih stavimo sarme i prelijemo tečnošću gde su se kuvale. Ukrasimo po želji.

sarmaodcrnedigerice1-1

Print Friendly, PDF & Email
loading...

1 comment

  1. grande

    Pre neki dan u samousluzi jedna starija gospodja pita poslovodju da li već imaju kiseli kupus, prokole. Tog istog trenutka se zapitah kada će Gaga na sto za ručak ili večeru staviti Sarmu. Spomenuta gospodja je dobila negativan odgovor, još je rano za pravi kiseli kupus. Sa očeve strane porodica je bila mnogobrojna. Njegova majka je imala četiri sestre i tri brata, a ovi muževe i žene, pa gomilu dece i unučadi. Ne moram podvući da je za vreme velikih obeda, za stolovima neretko sedelo pedesetak rodjaka. Žene su Sarmu kuvale u bezbroj lonaca. Muškarci su umeli pojesti po četiri pet ne baš malih smotuljaka. Da, da… lepa stara vremena. U medjuvremenu mnogi od njih su poumirali. Danas, za prvi Novenbar, kao i svake godine, na grobove im cveće odneli. Nek’ počivaju u miru.
    Medjutim, za Sarmu od svežeg kupusa, moram priznati, do sada nisam čuo, dakle ni jeo. Gaga, hvala ti na ovom sjajnom receptu. No, nikako da dodjem do vlastite rerne. Po svemu sudeći, sledeće nedelje, uhhh biće mi drago, treba ponovo da zamolim komšinicu, kao pre par nedelja, ali sada da mi, ili nama pripremi Sarmu od crne džigerice. A do tada pozdravlja Vas Grande, i uživajte u jeseni dok traje. Ko zna, možda potraje do Marta meseca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.