Grašak sa sojom

2 Replies

Posna jela
Grašak sa sojom

Grašak sa sojom

Na malo ulja propržiti sitno seckane dve veće šargarepe i sitno seckanu glavicu crnog luka dok malo ne omekša. Onda dodati sitno seckane dve veće paprike i ostaviti dva tri minuta. Dodati 250gr graška i dva čena sitno seckanog belog luka. Naliti onda sa 1,5l vode, posoliti, poklopiti i na umerenoj vatri ostaviti da se kuva. Vodu više ne treba dodavati. U međuvremenu u poseban sud staviti vodu, pa dodati 100gr sojinih komadića da omekšaju. Kada omekšaju staviti u šerpu sa povćem i kuvati sve zajedno. Ako su komadići soje suviše veliki, mogu da se iseku na manje komadiće. Poklopljeno kuvati nekih 15 minuta, onda dodati kašičicu aleve paprike i mešavinu začina po ukusu. U malo vode razmutiti dve kašike brašna pa staviti u šerpu. Promešati, isključiti vatru i ostaviti da se krčka. Dodati sitno seckanu vezu peršuna.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

  1. Andrea

    Nikad nisam pokušala napraviti soju ovako u varivu. Inače baš i nisam ljubitelj soje tako da me baš zanima kako funkcionira u ovakvom jelu.
    Isprobat ću ovo prvom prilikom! 🙂

  2. grande

    A mogli bi smo reći : Soja sa graškom. Nije da sam neki pobornik soje, ali svojevremeno sam obilato koristio „velike komade, komadiće i ljuspice“ od soje. Ono prvo, dakle velike komade, ako se dobro začine i pohovane… ne kažem da je meso, ali… Ove „obične“ komadiće sam stavljao u gulaš pa i u paprikaš, što da ne. A ljuspice u mleveno meso (domaćice verovatno znaju kako treba uštedeti na faširanom mesu), a od mlevenog trista čuda, od sarme do punjenih paprika. Tvrdim da ako se zna mera, ni premalo ni previše soje dodavati ili ubacivati u ono što se kuva, začin ovaj, začin onaj, može da prodje a da se ostatak porodice ne buni. Za goste se podrazumeva, domaćicu ili domaćina valja uvek pohvaliti, svidjalo se to nekom ili ne, lepo ponašanje to zahteva. Naravno, ima i druge strane tanjira: Moj pokojni otac je jednostavno mrzeo soju, i kada bi majka makar i minimalno stavljala, neka je i mleveno meso u pitanju, ćale je znao napraviti i po nekoliko dana bez teksta. Ali dobra čorbica buljona vraćala ga je u stvarnost. Toliko od mene i, narode – tu dole kod nas baš nema zime! Pozdravlja Vas Grande,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.