Profiterole

11 Replies

Ajme koliko nas je Poslastice i kolači

Ili što bi mi rekli-Princes krofne, i to na dva načina 🙂

profiteroli-1

U jednom od kulinarskih časopisa „Lise“ zapao mi je za oko ovaj recept. Ovo je u stvari jedna od varijanti princes krofni, ali pošto ja volim da istražujem i ne zadržavam se na jednom receptu, iako sam ih već pravila na par načina, mada mi je samo jedan način do sada objavljen na blogu, rešila sam da isprobam i ovaj. Recept mi je sklonjen sa strane već duže vreme, i sve tako danas-sutra, nikako da ga spremim. U to vreme sam i na pretraživaču bacila pogled u vezi profiterola i na jednom stranom blogu naišla na sliku i recept koji me je oduševio na prvi pogled. Problem je bio samo što je na italijanskom, koji ja naravno ne znam. Ali zato imam dobre prijatelje koji su mi odmah izašli u susret i recept preveli istog momenta. I opet ja od danas do sutra, nikako da pravim. I onda Sanela objavi temu za ovomesečnu igricu „Ajme, koliko nas je“ i više nisam morala ništa da razmišljam. Bacila sam se na posao. Napravila sam ih, i sa tim se ja predstavljam u ovom krugu.

Ali pre svega moram da uradim sledeće: Lina, Alessandra, Ksenijahvala vam do neba za prevod!. Šteta što ste mi daleko, inače bih vas rado poslužila.

Alessandrin prevod recepta

Potreban materijal:

* 125ml vode
* 75gr brašna
* 40gr putera
* 2 srednja jajeta + 1 za premazivanje
* malo soli

Fil:

* 150gr čokolade za kuvanje
* 300ml slatke pavlake
* 1/2 čaše mleka
* 50gr šećera

Iseckajte puter na kockice, pa ga zajedno sa vodom stavite da se rastopi i smesa provri. Sklonite sa vatre, posolite i dodajte brašno. Neprestano mešajte, dok se masa ne zgusne. Ostavite smesu da se ohladi, pa dodajte 2 umućena jajeta. Mešajte dok ne dobijete ujednačeno testo. Na podmazanu tepsiju (bolje je koristiti papir za pecivo) vadite kašiku po kašiku testa. Premažite ga umućenim jajetom i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni dok profiteroli ne dobiju zlatnu boju. Presecite ih napola i ostavite da se ohlade. Čokoladu iseckajite i rastopite, dodajte 100ml pavlake i pola čaše mleka. Umutite ostalu pavlaku sa šećerom i ovom smesom napunite profiterole. Stavite ih u poslužaonik i prelijte šokoladnim sosom koji ste pripremili.

profiteroli1-1

Ksenijin prevod recepta:

Potreban materijal:

* 125ml vode
* 75gr brašna
* 40gr putera
* 2 jajeta srednje veličine
* prstohvat soli

Fil:

* 150gr šokoladnog fondana
* 300ml pavlake
* 1/2 čaše mleka
* 50gr šećera

Priprema:

Stavite na vatru u šerpici vodu, izlomljen puter i prstohvat soli i ostavite da provri. Uklonite sa vatre i u jednom potezu sipajte u prosejano brašno, energično lupajući varjačom (ili mikserom). Stavite par minuta na vatru dok se smesa ne odvoji od ivica posude i formira se lopta. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Dodajte jedno po jedno jaje. Prekrijte pleh (posudu za pečenje) masnim papirom za pečenje. Zahvatajte masu kašikom i rasporedite testo po plehu, vodeći računa o razmaku i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Izlomite čokoladu i otopite je u vrućoj vodi i dodajte 100 ml krema (šlaga / slatke pavlake) i 1/2 šolje mleka. Morate da dobijete mekan krem. Umutite preostali krem (šlag / slatku pavlaku) sa šećerom i ispunite loptice od ispečenog testa (bigne). Stavite profiterole na posudu za posluživanje i prelite čokoladnim kremom.

profiteroli2-1

Napomena: U suštini recepti su isti, možda je razlika samo u načinu izrade. Ja sam radila koristići se i jednim i drugim prevodom. Moram jedino da kažem da količina čokolade nije odgovarajuća, pa sam ja dodala još 100gr čokolade preko. Krem je bio isuviše redak po onome što stoji u originalu. I još jedna izmena koju sam uradila je to da ih ja nisam vadila kašikom, već špricem za tulumbe. Od ove količine izađu 20-tak profiterola.

Profiterole iz časopisa „Lisa“

profiteroli3-1

Potreban materijal:

Za testo:

5dl vode
vrlo malo soli
60gr maslaca
125gr brašna
5 jaja

Za preliv od čokolade:

150gr čokolade
5dl slatke pavlake
25gr prah šećera

Priprema:

Usuti u šerpicu vodu, dodati so i maslac i pustiti da provri. Dodati brašno i mešati na vatri dok se testo ne prosuši. Skinuti sa vatre pa mešajući dodati jaja. Gotovo testo uzimati kašičicom (ja sam špricem) i spuštati u pleh krofnice veličine oraha. Ulupati pavlaku sa šećerom. Čokoladu rastopiti na pari, dodati kašiku umućene slatke pavlake i ostaviti na toplom mestu. Pečene krofnice preseći na pola i puniti ih pavlakom, pa poklopiti drugom polovinom. Poređati na činiju ili tanjir i preliti čokoladom.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

11 comments

  1. Monika (SweetSensation)

    nisam baš ljubitelj ovakvih kolačića, ali moram priznati da mi zbog ove čokolade djeluju jako primamljivo 🙂

  2. mamajac

    Ovo je prelepo, obozavam profiterole, pa jos sa cokoladom, mmmmm…
    BTW, postala si pravi foto guru 🙂 Bravo Gago!
    Pozdravi!

  3. Gaga Post author

    Hvala Majo 🙂
    ma ja vama nisam ni do kolena za fotke, ali se učim polako 🙂

  4. Jelena

    Sad cu da ti dam savet za originalne profitrole. Elem to je francuski dezert, kako zivim tu, probala sam ih u puno restorana jer ih obozavamo i zmu i ja. Profitrole se prave sa sladoledom od vanile. Znaci krofnice tzv chouquettes se pune sladoledom od vanile, polivaju se vrucom cokoladom i dekorisu slagom. Treba da plivaju u cokoladi ali one same ne da budu zalivene kao sto si ti recimo ovde komplet zalila. Pozdrav, do sledeceg recepta.

    1. Gaga Post author

      Jelena, naravno da primam i prihvatam savete uvek. 🙂 Ovo je stari recept ako si primetila još od pre par godina, a i isprobala sam ga od drugih. Koliko sad vidim, taj blog više i nije u funkciji, moraću da editujem post. 🙂 Recept je bio na italijanskom, pa sam zamolila da mi se prevede. Da nemaš baš negde recept za ovo što si preporučila?

  5. Gaga Post author

    Pa ako ti nije teško, ne bi bilo loše. 🙂 Meni baš francuski nije jača strana. 🙂 Ne moraš odmah naravno, kad stigneš. Možeš i na mejl da mi pošalješ.
    Hvala ti u svakom slučaju. 🙂

  6. Jelena

    Auuuu tek sad prevodeci tekst vidim da je ovaj bzvz recept. koje crno pecenje krofnica na 210 stepeni i to 40 minuta. Opasni su ovi francuzi kao da namerno sabotiraju ove recepte.

  7. Gaga Post author

    Eto ti sad! 🙂 Ništa, kad budeš našla neki dobar, slobodno mi pošalji recept, stvarno bih volela da napravim prave, kao si mi sama rekla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.