Tags:

Sv.Ilija

15 Replies

ČISTO DA SE ZNA

Danas je naša slava i sinu rođendan. Tačno pre dvanaest godina, u 28-nedelji trudnoće, rodio se mamin prvenac. Bio je težak samo 900gr i dugačak 35cm. Tada je bio prava mrvica, danas je već skoro veći od mame. 🙂 U čast sveca na čiji je dan rođen, dobio je ime Ilija. Mada se može reći i da smo produžili porodičnu tradiciju. Naime, moji pradede i sa očeve i majčine strane, bili su Ilije.
Slavu smo počeli da slavimo posle godinu dana.

Sv.Ilija

Ilija (ili Elaja; hebrejski: אליהו, Eliyahu) je bio prorok Izraela u 9. veku p. n. e. Pominje se u Talmudu, hrišćanskoj Bibliji i Kuranu.

Bio je rodom iz Aronoba iz grada Tesvita. Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.
Tadašnji car Ahav, pod uticajem svoje žene Jezavelje, beše napustio veru Mojsijevu i umesto Jehove slavio tuđe bogove. Prorok Ilija suprotstavio se caru prebacivši mu otpadništvo i prorokovao sušu i glad zbog slavljenja tuđih bogova. Činio je čuda kroz koja je Bog pokazivao Izrailjcima svoju pravednost. Zbog nepravdi koju je car činio narodu i gramzivosti Ilija mu je prorekao da će njemu i njegovoj ženi psi lizati krv posle smrti, što se i obistinilo.
„Prorok Ilija išao je po Hananu u pratnji svog učenika Jelisija. Kad stigoše u Jerihon, na oči pedeset drugih proroka, udari plaštom po Jordanu i voda se razdvoji na dve strane. Kad pređoše na drugu obalu, podiže se grdan vihor, ognjena kola sa ognjenim konjima rastaviše ih i u vihoru odnesoše Iliju na nebo“. Sveti Ilija, prema tome, nije umro već je živ otišao na nebo.
Proroci nisu imali ničeg zajedničkog sa vračima. Oni nisu živeli od proricanja budućnosti i vračanja. To su bili mudraci, narodni učitelji, kako bi danas rekli – društveni i politički radnici. Oni su stvarali i propovedali više religiozne koncepcije zasnovane na ličnoj moralnoj odgovornosti čoveka pred Bogom. Proroci su isticali etičke vrednosti religije, u kojoj nisu važni ritual i ceremonija, a čija suština je u tome da ljudi budu u duši pravedni i bogobojni. Svojim radom proroci su utrli put nastanku hrišćanstva.
Sveti Ilija kao Perun Gromovnik.
Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Dan Svetog proroka Ilije se obeležava 20. jula po julijanskom kalendaru, a 2.avgusta po gregorijanskom kalendaru.

Tekst je preuzet sa Wikipedie

Sv. Ilija

Print Friendly, PDF & Email
loading...

15 comments

  1. Gaga Post author

    Hvala svima puno na lepim željama. 🙂

    Inače….sutra Bože zdravlja, odosmo mi malo na more, budite mi dobri i nasmejani, pa se vidimo i kuckamo tamo oko 15-tog.

  2. Vera

    Sretna Slava-sa zakasnjenjem.
    Iako je ne slavim,uvek je to kod nas svecani dan jer je i moj prvenac takodje Ilija-porodicno ime.Pa mu obelezavam svecano kao imendan!

  3. Gaga Post author

    Hvala Vera 🙂 čestitke i vama za imendan. Verovatno si mi i ranije rekla da su nam deca imenjaci, ali sam ja očigledno zaboravila….ne zameri mi 🙂

  4. Eva

    Srecan rodjendan Iliji i lepo se provedite na moru! (Sad vam jako zavidim, posto je uzasno toplo,i ja bih se kupala u moru, a moj mali mi je jos u stomaku jos jedno nedelju dana-dve, tako da ove godine nista od mora i plaze. Nista, nadoknadicemo iduce godine :)Uzivaj i za mene:)

    Ljubac

  5. Pingback: Napolitanka torta | Grne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.