Domaća višnjevača, orahovača i drenjinovača

14 Replies

Zimnica
Orahovača

Kod mojih u selu se obavezno pravi. Ne postoji neki poseban recept, što bi se reklo, sve se to radi „od oka“. Obično se pravi sa komovicom. Veoma je važno da plodovi voća budu zdravi. Kod orahovače stavljaju se baš mladi sitni oraščići, veličine koliko da mogu da se provuku kroz grlić staklene flaše. Inače je kod svih isti postupak: voće se stavi u staklenu flašu otprilike za „tri prsta“, onda se preko sipa kristal šećer da prekrije voće i na kraju se nalije rakijom. Dobro se zatvori i ostavi da stoji na suncu 40-45 dana. Povremeno se flaša okrene i promućka, da bi se šećer rastopio. Može da se posle procedi, ali nije obavezno, voće može i da ostane u flaši.

Višnjevača

Višnjevača

Orahovača

Orahovača

Drenjinovača

Drenjinovača

 

Print Friendly, PDF & Email
loading...

14 comments

 1. Andrea

  Nikad nisam radila neki liker ili piće doma. Nemam ni svježeg domaćeg voća ni ničega tako da je ovo za mene gotovo neizvedivo.
  Inače sam veliki ljubitelj ovakvih domaćih pića. Uvijek prijateljici popijem sve što joj mama pošalje. 🙂 Najviše volim višnjevaču, a orahovac mi je odličan u kombinaciji s mlijekom i par zrna kave.

 2. Gaga Post author

  ja jesam pomagala mami da spakuje u flaše, ona to posle tamo prati dalje, posle sestri i meni prosledi na korišćenje… ja ne pijem alkohol uopšte, ali volim da imam u kući kad mi dođu gosti. 🙂

 3. Dejan /Lounge Area

  Redovno, svake godine, moji roditelji (a i ja, bogami 🙂 ), prave višnjevaču. Na moju inicijativu, od ove godine, i orahovaču (to je pravila moja baka nekad, ali je nekako višnjevača dominirala poslednjih godina). Orahovača je najnezgodnija, jer je potrebno stalno motriti na orahe, kako bi se ocenilo kada su odgovarajuće veličine. Iz iskustva znam da je orahovača sasvim drugačija što su orasi zreliji.
  Živeli! 🙂

 4. Gaga Post author

  Moguće, ali onda kad su zreliji, samim tim i veći, ne mogu da stanu u flašu 🙂 Ne znam, tako moja mama kaže. Mi u dvorištu imamo nekoliko drva oraha, pa nije problem da se pazi.

 5. Dejan /Lounge Area

  Znaš kako kažu – koliko sela, toliko i običaja 🙂 Znam da neki ljudi sačekaju da orasi baš budu zreli (samim tim ne mogu ni da prođu kroz grlo flaše) i onda ih naseckaju, pa ih naseckane ubace u flašu. Svako pravi onako kako mu odgovara 🙂
  Ipak, mislim da je bitno ubrasti ih dok su još mali 🙂

 6. Gaga Post author

  Ma naravno, svako ima neko svoje pravilo u vezi sa tim. Ja sam baš mamu pitala, pošto sam viđala recepte sa striktno navedenim količinama šećera i rakijom…. ona kaže da je to nebitno, rakija u svakom slučaju povuče aromu i nema šanse da ne valja. Ja alkohol ne pijem, ne mogu da sudim u tačnost njene tvrdnje.
  Nego… nije mi jasno kako iseckaju zreo orah? Očište od onog omotača, pa ljuske i onda samo jezgro?

 7. Gaga Post author

  pa nešto ne verujem da sa jakim nožem može da se slomi ljuska…jedino da uzmu sataru :)))

 8. Gaga Post author

  bogami se se lepo setio ovog citata 🙂
  pozdrav od mene…sad ja malo odoh da radim nešto i po kući 🙂

 9. Gardener

  Mlade orahe,malo veće od naprstka,izbosti debljom iglom i staviti u vodu da postoje preko dana ili noći.Vodu prosuti a orahe staviti u flašu sa širokim grlom ili teglu oko 1/3 flaše,staviti preko njih šećer i doliti rakiju.Prilikom zatvaranja prvo staviti celofan pa zatvarač.Posle 6 nedelja odliti rakiju u drugu flašu i zaboraviti je jedno 2-3 godine a poželjno je i duže.

 10. olivera

  devet vecih oraha ,pola kilograma secera da stoji tri nedelje, naliti sa litrom loze rakije i opet stoji dve nedelje procediti i dodati devet zrna kafe przene dva klincica piti

 11. slobodanka

  supr recept napuniti bocu sa orascicima do trecine sipati secer da pokrije orahe i doliti rakije i ostavite 40 dana ,a zatim procedite i piti kad hoces

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.