Žele od jabuka

11 Replies

FBI rukavice Food blogosfera Poslastice i kolači
Žele od jabuka

 

Žele od jabuka

Potreban materijal:

1kg očišćenih, iseckanih, kiselijih jabuka
200gr šećera
1 kesica želatina

Priprema:

Jabuke oguliti i iseckati na što sitnije kockice, otprilike 1×1 cm. Posuti sa 200 g šećera, poklopiti i ostaviti par sati da sećer izvuče sok iz jabuka. Kuvati, bez dodavanja vode, dok jabuke ne omekšaju. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice (natopiti ga u par kašika hladne vode, kad nabubri blago ugrejati da nestanu mrvice) pa dodati kuvanim jabukama. Kad se masa prohladi rasporediti je u navlažene plastične čaše, do pola. Ostaviti u frižideru da se stegne, najbolje preko noći. Pred služenje žele prevrnuti na tacnu (tankim nožem ga odvojiti od čaše). Posuti mlevenim orasima pomešanim sa malo cimeta, po želji.
Ja sam za podlogu skuvala puding sa ukusom slatke pavlake, ali sa nešto manje mleka 400ml i šećera po ukusu, kuvala sam uobičajeno. Jabuke sam očistila i posula šećerom pre podne, a kuvala i krenula sa pripremom tek uveče oko 21h, iskrena da budem, zaboravila sam na njih 🙂 i taman su bile lepo pustile sok. Stavila sam u frižider i tek sutradan sam ih vadila iz čaša, i to čak nisam koristila one tanje plastične, nego ambalaža od jogurta, kisele pavlake, ja te čašice tako čuvam kad mi zatrebaju za nešto. Kada sam vadila neke mi se jesu malo pri vrhu zalepile i otpale, a neke nisu. Sve u svemu, ja zadovoljna.

Veoma interesantna poslastica za dečicu, a bogami i nas odrasle, ako je sudeći po mom suprugu 🙂
Recept je naše Maje, osnivača i domaćice ovomesečne istrage u igrici „FBI rukavice“

Print Friendly, PDF & Email
loading...

11 comments

  1. eli4ka

    Bravo gaga ovo cu da probam.Da te pitam za ledi marmalada glazuru dali moze da se pravi sa bela cokolada?Fala.

  2. mamajac

    Super je! I meni su se neke malo zalepile, bas ona sa prve slike kod mene je sa malo „ostecenim“ vrhom. Treba case da budu vlazne kad se sipa zele.

    Veliki pozdrav!
    Maja

  3. melrose

    Da bi ti zelirane stvari ‘ispale’ iz kalupa bez greske, samo na 5 sec. uronis kalup u vrelu vodu. Izlecu kao iz katapulta! Ja cesto pravim ovako ili slicno i mogu ti reci da je osim sto nije skupo, ni komplikovano i super ukusno!

  4. Gaga Post author

    Obavezno da javiš. Mojoj deci se ova poslastica baš jako dopala, verujem da će i tvojim lepotanima. 🙂

  5. Gaga Post author

    Rain, slatko zadovoljstvo, a tako jednostavno kad pogledaš sa druge strane. Hvala za ideju za dodatke, probam i tako sledeži put.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.