Girice na tri načina

6 Replies

Posna jela
Girice na tri načina

Girice na tri načina

Potreban materijal:

Girice sa sosom od paradajza

500gr girica
1 manja glavica crnog luka
Malo svežeg peršuna
120ml tomatina
2 kašike ulja
½ limuna
2 čena belog luka
1 manji list lovora
So i biber

Girice sa belim lukom

500gr girica
2 kašike maslinovog ulja
1 manji limun
3 čena belog luka
1 kašičica origana

Pržene girice

500gr girica
So, mešavina začina
150-200gr brašna
Ulje za prženje

Priprema:

I način: Girice oprati, očistiti i odstraniti im glavu. Složiti u pleh, posoliti, pobiberiti i preliti sokom od limuna. Ulje zagrejati, dodati sitno iseckani crni i beli luk i izdinstati. Dodati sitno seckani peršun i tomatino. Izmešati da se sjedini i sos sipati preko girica u plehu. Peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 25 minuta.

II način: Girice oprati, očistiti i odstraniti im glavu. Složiti u pleh, preliti sokom od limuna, dodati izgnječeni beli luk, so, biber i origano. Zaliti uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 25 minuta.

III način: Girice oprati, očistiti i odstraniti im glavu. Izmešati brašno, so i mešavinu začina po ukusu. Girice valjati u brašno i takve pržiti na vrelom ulju dok ne postanu krckave.

Recept je objavljen u drugom specijalnom posnom izdanju časopisa „HRANA i VINO“ pod nazivom „INTERNET@lije“.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

6 comments

  1. Andrea

    Kad sam bila mala nisam uopće jela ribu, a girice su mi bile najgora moguća riba. Kako se odrastanjem stvari mijenjaju tako sam ja postala veliki ljubitelj ribe, a girice obožavam. Sviđaju mi se sva tri recepta i ne znam na koji način bi mi više pasale. 🙂

  2. Gaga Post author

    I moja deca ih obožavaju. Doduše imam sreću da vole i ostalu ribu, ali ja uvek imam tako neki strah da im ne zaleti neka koskica, pa girice najčešće spremam, uglavnom pržene. Moj sestrić se jednom uprilikom umalo zadavio malom koskom od ribe, to je za sve nas bilo jako dramatično, na kraju je završio u hitnu i od tad sam sva u nekom strahu. Kod girica sam mirna što se toga tiče.

  3. grande

    Već sam pripovedao o tome da sam bio vojak na jednom ostrvu u vreme stare Juge! E sad, kasnije sam puno puta letovao na tom ostrvu; tako smo jednom prilikom otišli u restoran i naručili Girice, ali… Doneli nam žara, zapravo pre je to ličilo na pepeo, kilo i po Girica i dve-tri litre vina! Mislim da sam rekao sve!

  4. Pingback: Giveaway – Božićno Grnetovo darivanje | Topvita | Ekologija | Ishrana | Zdravlje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.